Assur Ticaret Kolonileri Dönemi
Assur (Asur) Ticaret Kolonileri Dönemi
Assur Ticaret Kolonileri Dönemi (İÖ 2000 -1800)
Yazı, Mezopotamya'da (Mesopotamia) M.Ö. yaklaşık 3200 yıllarında, Mısır’da ise yine yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarında kullanılmaya başlanmış, ancak Anadolu'ya M.O. 2000’li yılların başlarında gelmiştir, ilk yazılı belgeler Kayseri civarındaki Kültepe’de (Kaniş) ele geçmiştir.
Anadolu – Mezopotamya – Kuzey Suriye arasında kökleri Neolitik Cağ’ın obsidyen ticaretine kadar uzanan çok eski bir ilişkinin varlığı bilinmektedir. Ancak obsidyen ticaretinden başlayarak maden ticaretine doğru gelişen sistem, ters yönde işlemeye başlamıştır.
Artık bazı maddelere daha fazla gereksinim duyulmaktaydı. Bunların başında da, silah ve alet yapımı için gerekli olan kalay madeni gelmektedir. Anadolu’da ise kalay az bulunmaktaydı. Böylece kalay madeninin Anadolu pazarına sokulması işini Assurlu tacirler üstlendiler.
Mezopotamya-Mesopotamia’dan Anadolu’ya mal getirmeye başladılar. Kalayın yanısıra güneyin beğenisine göre dokunmuş ince kumaşlar da getiriyorlar, karşılığında ise altın ve gümüş gibi kıymetli madenler götürüyorlardı.
Bu dönemin en önemli merkezleri Kültepe, Alişar, Acemhöyük ve Boğazkale’dir. Sanat alanında ise kabartmalar, heykeller gibi büyük boy eserler henüz yoktur.
Bu dönemde, daha çok insan ve hayvan heykelciklerine, hayvan şeklindeki içki kaplarına (rhytonlar) silindir ve damga mühürlere rastlanmaktadır.
Çanak çömlek imalatı alanında ise bu dönemde büyük bir gelişme görülür. Tek renkli kaplar perdahlı ve parlak astarlıdır.
Yine bu döneme ait çivi yazılı tabletler de önemli ip uçları vermektedir.