Atatürk Kayaları'nda yerleşim izleri bulundu
Kubaşlar Köyü Sarı Kaya mevkiinde ve 530 metre rakımdaki Dişkaya Tepesi'nin zirve noktalarında Helenistik Dönem'e kadar inen yerleşim izleri saptandı.
Balıkesir'in Gömeç İlçesi'nde Atatürk'ün profiline benzerliğiyle dikkat çeken ve Atatürk Kayaları adı verilen Kocadağ'da Helenistik Dönem'e kadar inen yerleşim izlerine rastlandı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi tarafından Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen başkanlığında gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında Atatürk Kayaları'nda Helenistik Dönem'e kadar inen yerleşim izleri saptandı. Ayvalık, Burhaniye, Gömeç, Edremit ve Havran ilçelerinde sürdürülen çalışmalarla 66 farklı noktada yapılan tespitlere göre Edremit Körfezi ve çevresinin kültür envanterine, tarih öncesi de dahil olmak üzere, farklı dönemlere tarihlenen yerleşimler ve yapılar eklendi. 36 lisans ve lisansüstü öğrencisi de Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi bünyesinde yapılan çalışmaya katıldı. Çalışmalar kapsamında öncelikle yakın zamanda inşası başlayacak olan Reşitköy Barajı proje alanında kalan yerlerde ayrıntılı belgeleme ve rölöve çalışmaları gerçekleştirildi. Gömeç'de yapılan çalışmalarda, Gömeç'ten görünen silüeti nedeniyle halk tarafından Atatürk Kayalıkları olarak bilinen Kubaşlar Köyü Sarı Kaya ve 530 metre rakımdaki Dişkaya Tepesi'nin zirve noktalarında yapılan taramalarda, temel duvarları ve seramik malzemelerle Helenistik Dönem'e kadar inen yerleşim izleri saptandı.
Yüzey araştırmalarının 2016 ayağını tamamladıklarını belirten Kuzey Ege Arkeoloji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Özgen, 17 Ağustos itibariyle 2012 yılından itibaren bilimsel danışmanlıklarında sürdürdükleri Ören (Adramytteion) Kazı ve Onarım Çalışmaları'nın beşinci kampanyasına başladıklarını ve bu çalışmaların da 23 Eylül'e kadar devam edeceğini belirtti. Somut bulgularlarla Kalkolitik Dönem'den itibaren tespit ettikleri kültür katlarıyla Ören'in 7 bin yıllık geçmişini ele aldıklarını belirten Özgen, bu yılki çalışmaların kapsamında geçtiğimiz sene içerisinde bir kısmını açığa çıkardıkları kilise yapısı ile, Bölge Koruma Kurulu kararıyla kazı programına dahil edilen çalışmalar olduğunu söyledi. Özgen, 70'lerin cazibesini kültür ve doğa turizmi ile yeniden Ören'de yapılandırmak istediklerini, Burhaniye Belediyesi ile yapılan görüşmelerde de önceliğin bu anlamda Burhaniye'ye verilebileceğini belirtti.
Kadri Kaya - DHA