Anasayfa / Müzeler

Atatürk'ün 9. Ordu Müfettişi iken kullandığı mühür Tokat'ta

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 9. Ordu Müfettişi olarak görev yaptığı sırada kullandığı mühür, Tokat Şehir Müzesinde sergileniyor.

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 9. Ordu Müfettişi olarak görev yaptığı sırada kullandığı mühür, Tokat Şehir Müzesinde sergileniyor.

Tokat Belediyesince Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle yaptırılan Tokat Şehir Müzesi'nde ilgi gören eserlerin başında, 9. Ordu Müfettişliği mührü geliyor.

Müzede mührün bulunduğu bölümde, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de müfettişlik görevini ifa ettiği 9. Ordu-yı Hümayun Müfettişliği mühürleri" bilgisi yer alıyor.

Mühür Müzeye nasıl ulaştı?

Müzede görevli arkeolog İbrahim Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin bu yıl 18 Şubat'ta ziyarete açıldığını söyledi.

Müzenin üçüncü katında sergilenen Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mühürlerinin ziyaretçilerden ilgi gördüğünü belirten Çetin, bunlar arasında Atatürk tarafından kullanılan mührün de bulunduğuna işaret etti.

En dikkati çeken mührün Atatürk'ün 9. Ordu Müfettişi görevinde bulunduğu dönemde kullandığı mühür olduğunu dile getiren Çetin, "Mühür, Devegörmez Mahallesi'ndeki Atatürk evi civarında yaşlı bir kadın tarafından bağışlandı. Bu mühür, müzemizde en çok ilgi çeken eserlerin başında yer alıyor." dedi.

- Tarihi dizi ve filmler, mühürlere ilgiyi artırdı

Osmanlı döneminde yaşamış ve devlet işlerinde görevli isimlere ait şahsi mühürlerin de müzede sergilendiğini belirten Çetin, bugün tarihi dizi ve filmlerde görülen mühürlerin ziyaretçilerin ilgisini artırdığını söyledi.

Çetin, "Tarihi dizi ve filmlerde mühür basma sahnelerini gören vatandaşlar, müze ziyaretleri sırasında sergilenen mühürleri gördüklerinde memnun oluyor. Aralarında espri konusu bile oluyor. 'Acaba bu Ertuğrul'un mührü mü? Fatih Sultan Mehmet'in mührü bu mu?' diye konuşuluyor." ifadesini kullandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır da mührün, Atatürk ile Samsun'a çıkanlar arasında bulunan Tokatlı Vasfi Süsoy'un evinin yakınlarında bulunduğunu söyledi.

Süsoy'un Atatürk ile yakın çalışma içinde bulunduğunu anlatan Çakır, "Bu mührün Atatürk tarafından kullanıldığını biliyoruz. Daha sonra Süsoy'da kaldığını, böylece Tokat'ta günümüze ulaştığını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Fatih Mehmet Kürkçü - AA