Anasayfa / Kütüphane / Kitap

Atatürk’ün arkeoloji ile ilgili sözleri ve yazıları derlendi

ÇOMÜ Akademisyeni Osmanlı Arkeolojisi bölümünden Mübarek İpek ve Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi sorumlusu ÇOMÜ Akademisyeni Arkeolog Fecri Polat, Atatürk’ün arkeoloji ile ilgili sözlerini ve yazılarını derleyerek, Atatürk ve Arkeoloji adıyla kitaplaştırdı.

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Akademisyeni ve Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi sorumlusu Arkeolog Fecri Polat ve ÇOMÜ Akademisyeni Osmanlı Arkeolojisi bölümünden Mübarek İpek imzalı 'Atatürk ve Arkeoloji' isimli kitabı yayınlandı.

Atatürk'ün Türk arkeolojisi için yaptıklarını ele alan kitabının tanıtım yazısında; "Bu kitap Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti için bilim adına attığı yüzlerce adımdan birini içermektedir" ifadesi kullanıldı.

Atatürk’ün arkeoloji ile ilgili sözlerini ve ilgili yazılarını 2009 yılından bu yana not alarak toplamaya başladığını belirten Polat, verileri topladıkça da “Atatürk ve Arkeoloji” ismiyle bir kitap olmamasını her seferinde yadırgadığını söyledi ve "Çünkü kitabı okuduğunuzda gerçekten bugün arkeolojinin ülkemizde geldiği noktada en büyük payın Atatürk’e ait olduğunu göreceksiniz. Bu kitap da Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti için bilim adına attığı yüzlerce adımdan birini içermektedir” dedi.

Polat kitabının ön sözünde; “Mustafa Kemal Atatürk’ün arkeolojiye olan ilgisini, arkeoloji lisans öğrencisi olduğum dönemde çok sevdiğim ve düşüncelerini her zaman önemsediğim saygıdeğer Veysel Tolun hocamın bir dersinde öğrendim. Hocamın anlattığı her sözü not aldım ve daha sonra o dönem başkanı olduğum Arkeoloji Topluluğu adına 2009 yılında çıkardığımız Arkeoper Dergisi’nde “Türkiye’de Arkeolojinin Başlaması ve Gelişimi” adıyla makale olarak yayınladım. O günden sonra ise her okuduğum kitapta Atatürk’ün arkeoloji ile ilgili olan sözlerini veya ilgili yazıları not aldım ve toplamaya başladım. Bu verileri topladıkça da “Atatürk ve Arkeoloji” ismiyle bir kitap olmamasını her seferinde yadırgadım. Çünkü kitabı okuduğunuzda gerçekten bugün arkeolojinin ülkemizde geldiği noktada en büyük payın Atatürk’e ait olduğunu göreceksiniz. Ülkemizin başöğretmeninin Türk arkeolojisi için yaptıklarını anlattığım bu kitabı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde üzerimde emeği olan bütün hocalarıma armağan ediyorum” dedi.

Toprağın üstündekilere ne kadar sahip çıkıyorsak, toprağın altındakilere de o kadar sahip çıkmalıyız

Polat kitabının tanıtım yazısında; “Atatürk, kurduğu ülkenin sağlam temellere oturması için gerekli olan şeyin tarih ve kültür bilinci olduğunu biliyordu ve bu nedenle yaşamının son anına kadar tarih ve arkeoloji ile olan ilgisini ve bağını hiç koparmadı.  Cumhuriyeti kurduktan sonra da “Toprağın üstündekilere ne kadar sahip çıkıyorsak, toprağın altındakilere de o kadar sahip çıkmalıyız.” diyen Atatürk, hiçbir yabancı gücün yardımı olmadan kalkındırdığı Türkiye Cumhuriyeti’ni aynı zamanda bir bilim merkezi haline getirdi. Yurtdışından kaçan veya kendisinin getirttiği onlarca bilim adamıyla eğitim ve kültür alanında önemli adımlar attı. İşte bu kitap da Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti için bilim adına attığı yüzlerce adımdan birini içermektedir” dedi.

“Kitabımı üzerimde emeği olan tüm hocalarıma armağan ediyorum”

Ülkemizin Başöğretmeninin Türk arkeolojisi için yaptıklarını anlattığım bu kitabı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde üzerimde emeği olan bütün hocalarıma armağan ediyorum” dedi.

Oya Koyuncu - canakkaleolay.com / Tunahan Ünsal - canakkalegundem.net