Avrupa'nın kayıp ormanlarına dair bir araştırma
Yaklaşık 8000 yıl önce bir sincap, ağaçtan ağaca sıçrayarak, hiç yere inmeden Lizbon'dan Moskova'ya karar gidebilirdi. Çünkü alan tamamıyla ormanlıktı. Araştırmalar Avrupa'da ormanların altı bin yılda yarı yarıya azaldığını gösteriyor.
İngiltere, İrlanda, İsveç, Almanya, Fransa, Estonya ve İsviçreli akademisyenlerin katkılarıyla Plymouth Üniversitesi'nce gerçekleştirilen araştırmalar, Avrupa'nın ormanlarının doğasının son 11000 yıl boyunca nasıl değiştiğini gözler önüne serdi.
Plymouth Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre; Avrupa Polen Veritabanından alınan polen verileri üç farklı yöntemle analiz edildikten sonra ortaya çıkan sonuçlar sentezlendi.
11 bin yıllık orman geçmişini inceleyen Plymouth Üniversitesi araştırmacıları; son 6 bin yıliçinde gerek tarım arazisi açmak gerekse odun yapmak için Avrupa'daki ormanlarının yarısından fazlasının kaybolduğunu savundu.
Araştırma sonuçları Nature's Scientific Reports'da, "Avrupa'nın kaybolmuş ormanları: son 11.000 yıldır polen bazlı bir sentez"(Europe’s lost forests: a pollen-based synthesis for the last 11,000 years) başlığı ile 15 Ocak tarihinde yayınlandı.
Bini aşkın alandan topladıkları polen analizlerine göre, bir zamanlar orta ve kuzey Avrupa'nın üçte ikisinin ağaçlarla kaplı olduğu anlaşılıyor.
Bugün çoğunluğu İngiltere'de ve İrlanda'da olmak üzere daha çok batı ve kıyı bölgelerinde kalan orman arazileri, 6 bin yıl önceki orman alanlarının sadece 3'te birine denk düşüyor ki Avrupa'nın bazı bölgelerinde orman alanı miktarı % 10'un altına düşmüş durumda.
Yeni yakıt türleri ve yapı tekniklerinin keşfi ile orman arazilerinin kaybolma miktarı azaldı. İngiltere'de Orman alanının nispeten fazla olmasında Ocak 2018'de İngiltere Hükümeti tarafından ilan edilen Ulusal Orman Projesi ve Yeni Kuzey Ormanı korumaprojelerinin de katkısından söz edilebiliyor.
Makalenin yazarlarından Plymouth Üniversitesi Fiziki Coğrafya Profesörü Neil Rober; "11.000 yıl öncesinden 6000 yıl kadar önceye gelinceye kadar Avrupa'nın % 80'i ormanlarla kaplıydı. Orman alanlarının bu sürede % 60 civarından arttığını söyleyebiliriz. Ancak tarım faaliyetlerinin başlamasıyla durum tersine döndü. Neolitik Çağ'da başlayan ve bronz çağının sonlarına doğru ivme kazanan tarım çalışmaları ile ormanlar yavaş yavaş azaldı. Ormanların tükenişi günümüze kadar büyük ölçüde devam etti. Araştırmanın daha şaşırtıcı öğelerinden biri orman kaybının büyük oranının nispeten yakın tarihlerde gerçekleşmesi. Neolitik çağdan 3000 yıl önceki Tunç Çağı sonuna kadar, İngiltere'nin ormanlarının yaklaşık % 20'si gitti. Sonra orman kaybı artarak sürdü. Bazıları bu kayıpları abartı olarak görebilir ancak en değerli habitatların kaybı çim alanlar ve dinlenme yeri oluştuma çabalarıyla gerçekleşti.
Yaklaşık 8000 yıl önce bir sincap, ağaçtan ağaca sıçrayarak, hiç yere inmeden Lizbon'dan Moskova'ya karar gidebilirdi. Çünkü alan tamamıyla ormanlıktı.Bu veriler, daha sonra gelecekteki ormancılık girişimleri ile habitat değişimini nasıl etkilediğini anlamak için kullanılabilir" dedi.