Avustralya'da bir zamanlar çok iri ve tuhaf keseli hayvanlar yaşamış
Bazıları bin kilogram ağırlığa kadar ulaşabilen garip keseli dev hayvanlar, bir zamanlar Avustralya'da cirit atıyorlardı. Bulunan kemiklere göre; soyu tükenmiş bir tür olan Palorchestid keseli hayvanları, yaşayan canlılardan farklı olarak garip bedenlere ve yaşam tarzlarına sahipti.
Plos One dergisinde 19 Eylül'de; Hazel L. Richards , Rod T. Wells, Alistair R. Evans, Erich M. G. Fitzgerald, Justin W. Adams imzalarıyla yayınlanan "Osteoloji (kemikbilimi) ve morfoloji (şekilbilimi) verilerine göre uzuvların sıradışı fonksiyonları ve Palorchestidae’de soyu tükenmiş garip keseli devler ailesi" (The extraordinary osteology and functional morphology of the limbs in Palorchestidae, a family of strange extinct marsupial giants) başlıklı nakaleye göre Avustralya'da bir zamanlar ağırlıkları 1 tona yakın çok iri ve tuhaf keseli hayvanlar yaşamış.
Son 25 milyon yılın çoğunda doğu Avustralya, soyları tükenen palorchestid adlı bir grup keseli hayvana ev sahipliği yapıyordu. Bu hayvanlar büyük bedenleri, tuhaf tapir benzeri kafatasları ve geniş pençeleri ile biliniyor. Fakat şimdiye kadar uzuvlarının morfolojileri hakkında detaylı bir çalışma yapılmamıştı.
Yapılan çalışmada araştırmacılar, bu hayvanların kollarının ve bacaklarının işlevini ve evrimini karakterize etmek için değişik jeolojik yaşlarda 60’dan fazla fosil palorchestid örneğini inceledi.
Söz konusu hayvanlar, evrimleri boyunca daha da büyümüş ve garipleşmişti. Uzuv oranlarını beden ölçüsü için bir vekil olarak kullanan araştırmacılar, en son ve en büyük palorchestid grubunun 1000 kilonun üzerinde olabileceğini tahmin ediyor.
Ayrıca, ön kolları çok kaslıydı ve büyük olasılıkla yapraklarda ve dallarda kapma veya kazıma için uyarlanmışlardı. Bilinen memelilerden farklı olarak, en büyük palorchestidlerin dirsek eklemleri hareketsiz ve kabaca 100 derecelik bir açıyla sabitlenmiş gibi görünüyor. Böylece kollarını kalıcı olarak bükülmüş birer yiyecek toplama araçları olarak kullanıyorlardı.
Bu çalışma, palorchestid keseli hayvanlarında uzuv morfolojisinin ilk resmi açıklamasını sağlıyor ve modern Avustralya ekosistemlerinde artık var olmayan bir nişi doldurmuş dev bir otobur grubu ortaya çıkarıyor.
Fosil kalıntıları, omuzlar ve bilekler gibi palorchestid gövdesinin bazı kısımları için hala eksik, ancak araştırmacılar mevcut müze koleksiyonlarında daha fazla materyal bulunabileceğini umuyor.
Phys. 13 Eylül 2019 (Çeviren: Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)