Avustralya'da zümrüt yeşili camdan mızrak ucu bulundu
Rottnest Adası'nda gezi düzenleyen üniversiteliler, göz kamaştıran bir tarihi eser keşfettiler.
Batı Avustralya Üniversitesi'd (University of Western Australia) personel, öğretim üyesi ve öğrencilerinden oluşan bir grup Rottnest Adası (Wadjemup) seyahatlerinde heyecan verici bir keşif gerçekleştirdi.
Öğrencilerden biri gezi esnasında ışıl ışıl parıldayam bir nesne fark etti. Işıldayan nesnenin yanına vardığında onun yeşil camdan şekillendirilmi bir mızrak ucu olduğunu fark etti.
Mızrak ucunun yaklaşık 100 yıl önce adada bulunan mahkumlarca, atık camlardan şekillendirildiği tahmin ediliyor.
Ancak bu önemli arkeolojik eser alışıldığı üzere incelenmek için üniversite laboratuvarına ya da arkeoloji müzesine götülmedi ve bulunduğu yere gömüldü. Bunun sebebi kıta yerlileri olan Aborjinlerin geleneklerine ve inançlarına saygıydı. Aborjinler, sahipleri ölenlerin silahlarını bulundukları yerden çıkartmıyor ve oldukları yere gömüyorlarlardı.
Batı Avustralya Üniversitesi'nden Prof. Len Collard; "En az 100 yaşında, nadir bulunan bir cam mızrakucu bulduğumuzu fark ettiğimizde heyecanlandık. Her zaman bu kadar önemitaşıyan bir eser bulunmuyor. Adada bundan önce de mızrak uçları bulmuştuk ki onlardan bazırları seramikten yapılmıştı. Ama ilk kez camdan yapılmış bir mızrak ucu ile karşılaştık. Böyle muhteşem zümrüt yeşili camdanmızrak ucu görmemiştik" dedi.
Profesör Collard'a göre mızrakların adada ticaret ve takas için ya da Quokkas denilen kuyruklu kanguru türünü avlamak için kullanılmış olması muhtemel.
Adada yüzyıl önce mahkumların hapsedildiği bir cevaevi olduğunu hatırlatan Prof. Len Collard; "Mahkumların, hurda cam parçalarından mızrak uçları yapacakları cam atölyeleri olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
arkeolojikhaber.com