Avusturya'da taş devrinde tüylü mamut avlanılan alan keşfedildi
Avusturya'da yol yapım çalışmaları sırasında mamut kemikleri ile dolu 16 metrekarelik alan keşfedildi. Arkeologlara göre bu alan insanların mamutları tuzağa düşürerek öldürdükleri avlanma çukuruydu.
Avusturya'nın Aşağı Avusturya eyaletinde Drasenhofen kenti yakınlarında yol çalışmaları sırasında paleolitik çağa tarihlenen kemik dolu bir alan keşfedildi. Yaklaşık 16 metrekarelik alanda da çok sayıda mamut dişi, hayvan kemiği ve taş aletler bulundu.
Alanda kazıları derinleştiren ve inceleme yapan arkeologlar, Tüylü Mamut kalıntıları dolu alanın Taş Devri "öldürme sitesi" olduğunu belirtttiler. Tahminlere göre; Paleolitik çağda yaşayan insanlar, dev memelileri tuzağa düşürmek için bu alana sürüklüyor ve hareket alanları kısıtlanınca onları mızrakları ile öldürüyorlardı.
Mamut kemiklerinin bulunduğu alanın M.Ö. 28.000 ila M.Ö. 18.000 yılları arasında kullanıldığı tahmin ediliyor.
Avusturya Federal Anıtlar Ofisi'nden Martin Krenn; "Paleolitik 'öldürme bölgesi'ndeki kazılar titizlikle yapıldı ve en son teknoloji kullanılarak analiz edildi. Avusturya'da paleolitik dönemdeki yaşam tarzına dair sansasyonel veriler elde ettik. Alan insanlar tarafından seçilmişti ve mamut sürülerinden ayrılmaya zorlanan hayvanlar bu alana sürülüyordu. Hayvanların koca cüsseleri ile bu alanda hareket etmesinin zorlaşması avcılara avantaj sağlıyordu. İnsanlar tuzağa düşürdükleri mamutları mızraklarla öldürüyor ve sonra kasap aletleriyle parçalıyorlardı" dedi.
Öte yandan yol işçilerinin yakın bir alanda döner kavşak inşası için kazdıkları bölgede Bell-Beaker kültürüne atfedilen mezarlar bulundu.
Beaker kültürü, Neolitik dönemin sonlarında başlayan ve Tunç Çağı'na kadar süren batı ve Orta Avrupa'ya özgü prehistorik bir uygarlıktı. Arkeologlar mezarların MÖ 2.600 ile 2.200 arasında olduğunu düşünüyor.
2019 sonbaharında açılması düşünülen yeni otoban kazılarında çıkan arkeolojik kalıntılar için toplam 2.4 milyon € (2.16 milyon £) yatırım yapılacağı açıklandı.
arkeolojikhaber.com