Ayios Pantelemionas Manastırı restore edildi
KKTC'nin Çamlıbel Köyü’nde bulunan Ayios Pantelemionas Manastırı’nda, Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından gerçekleşen restorasyon çalışması sona erdi.
Kültürel Miras Telknik Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, geçmişi 16. Yüzyıla dayanan manastırdaki koruma çalışması Avrupa Birliği tarafından finanse edildi ve UNDP-PFF’in teknik katkılarıyla gerçekleştirildi.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların katılımıyla dün gerçekleştirilen etkinlikte, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, Kıbrıslı Rum Başkanı Takis Hadjidemetriou, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Çözümünü Destekleme Birimi Başkanı Kjartan Björnsson, UNDP-PFF Sorumlusu Tiziana Zennaro birer konuşma yaptı.
Tuncay: Sevgi, dostluk ve barışın dilini kullanın
Kültürel Miras Teknik Komitesi Başkanı Ali Tuncay konuşmasında, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin saygı, eşitlik karşılıklı güven temelinde çalışarak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak çalışmalar yapılabileceğini gösterdiğini kaydetti.
Tuncay, oluşturulan işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yayılmasını diledi.
Kültürel mirasın, her iki toplumun işbirliği, barış ve refah içerisinde yaşamasına katkıda bulunan bir unsur haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Tuncay, kültürel mirasının korunmasını engelleyen tüm uluslararası kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirtti.
Tuncay ayrıca, dini liderlere nefretin, siyasetin ve çatışmanın değil, sevgi, dostluk ve barışın dilini kullanmaları, insanlar arasında ırkına ve kökenine bakarak ayırım yapılmamaları hususunda da çağrı yaptı.
Hadjidemetriou: Gerileme ve yıkımdan başka hiçbir sonucu yok
Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Rum Başkanı Takis Hadjidemetriou da, zafere ulaşmak amacıyla yapılan sonu gelmeyen mücadelenin gerileme ve yıkımdan başka hiçbir sonucu olmadığını belirtti. Hadjidemetriou, Ayios Pantelemionas Manastırı’nda her iki toplumun işbirliğiyle yapılan çalışmaların esere yeni bir hayat verdiğini söyledi. Ayios Pantelemionas Manastırı’nın yıllardır her iki toplum arasında eksik olan köprülerin kurulmasına katkıda bulunacağınıifade eden Hadjidemetriou, önümüzdeki aylarda Aşağı Baf’ta bulunan Osmanlı Hamamı, Aynikola (Esentepe) Camisi ve Ayanni (Aydın) Camisi’nin de Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarıyla yeniden hayat bulacağını söyledi.
Zennaro: Yürüyüş yolları yapıldı
UNDP-PFF sorumlusu Zennaro, Ayios Mantelemionas Manastırı’nın her iki toplum için önem arz eden büyük bir proje olduğunu, kilise binasında azami koruma, çevresindeki binalarda ise acil destekleme ve güçlendirme çalışmaları yapıldığını belirtti. Zennaro, yapılan çalışmalarla manastırın ziyaretçiler tarafından görülebilmesini sağlamak amacıyla yürüyüş yolları yapıldığını, ayrıca fiziksel engellilerin de ziyaretine olanak sağlamak amacıyla özel düzenlemeler yapıldığını anlattı. Zennaro, kilise binasında yapılan çalışmalarla özellikle duvar resimlerinin ortaya çıkartıldığını kaydetti.
Björnsson: 11.7 milyon Euro’luk mali katkı yaptık
Kıbrıs Çözümünü Destekleme Birimi Başkanı Kjartan Björnsson de, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Komisyonu ve UNDP-PFF arasında oluşturulan yakın ortaklıkla kültürel mirasın korunması amacıyla önemli çalışmalar yapılmakta olduğunu anlattı. Bu ortaklıktan gurur duyduklarını ifade eden Björnsson, 2012 yılından bu yana Külltürel Miras Teknik Komitesi’ne 11.7 milyon Euro mali katkı yaptıklarını ve önümüzdeki yıl da 2 milyon Euro ek mali katkı yapacaklarını belirtti.
Björnsson, Avrupa Birliği’nin bir barış projesi olduğunu ve barışa katkı yönünde çalışmalar yapmakta olan Kültürel Miras Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
Konuşmalardan sonra Ayios Pantelemionas Manastırı gezilerek yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara teknik bilgi verildi ve katılımcılar için bir resepsiyon düzenlendi.