Anasayfa / Arkeoloji / Asya

Azerbaycan'da 4-5 bin yıllık mücevherler bulundu

Azerbaycan'daki arkeoloji kazılarında Geç Tunç Çağına tarihlenen Hocalı-Gadabay kültürüne ait altın ve bronz takı eşyaları keşfedildi.

 

Azerbaycan'ın Gence-Kazah (Ganja-Gazakh) bölgesinde, ilk kez 1920'lerde Sovyet arkeologlar tarafından çalışmalar yapılan eski çağ mezarlığında gerçekleştirilen yeni arkeoloji kazılarında, Geç Tunç Çağı buluntularına rastlandı.

AzerNews sitesinin haberine göre; Nekropolde bulunan altın ve bronz mücevherler ile seramik kap kalıntıları MÖ 3.000-2.700 yılları arasında tarihlendi ve bölgede varlık gösteren Hocalı-Gadabay kültürüne ait oldukları açıklandı.

Gence-Karabağ kültürü olarak da bilinen Hocalı-Gadabay kültürünün, Transkafkasya'nın Karabağ bölgesinde Geç Tunç Çağı'ndan Erken Demir Çağı'na kadar varlığını sürdürdüğü tahmin ediliyor. Kültüre ait arkeolojik kalıntılar, Azerbaycan’daki Hocalı, Gadabay ve Gence'deki tarihi alanlarda bulunuyor.

Mezarların bir kısmının doğal şartlar ve antropojenik faktörlerin etkisi ile tahrip edildiğini belirten arkeologlara göre kazılar sırasında ortaya çıkarılan eserler, mezarların üst sınıfa ait olduğunu gösteriyor.

arkeolojikhaber.com