Bakkhanalia - Bacchanalia -Bacchus
Bakkhanalia - Bacchanalia - Bacchus nedir?
Bakkhanalia -Bacchanalia - Bacchus: Eski Yunan ve Roma dinlerinde, Şarap Tannsı Dionysos’un onuruna kutlanan dinsel şenlikler.
Latince; Bacchus
Attika’da düzenlenen Dionysia şenlikleri en görkemli olanlarıydı.
Roma döneminde ise, önceleri yalnızca kadınlar arasında yılda üç kez gizlice kutlanan bu şenlikler, zamanla erkeklerin de katılımıyla ayda beş kez kutlanmaya başladı. Bunun üzerine senato, iyiden iyiye bir “sefahat alemi"ne dönüşen bu şenlikleri M.Ö.186’da aldığı bir kararla yasakladı.
= Bakkhaia
Baküs: latincesi
Bacchanalia: Yunan ve Roma dininde, şarap tanrısı Bacchus (Dionysos) ile ilgili şenliklere verilen ad.
En ünlü Dionysia şenlikleri Attika'da düzenlenirdi. Yalın ve eski ayinlerden oluşan küçük Dionysia, bir geçide tiyatro gösterilerinin yer aldığı Lenaia, özünde bir içki şöleni olan Anthesteria, hepsinin en ünlüsü olan ve Dionysos Tiyatrosu'nda oyunlarla birlikte kutlanan Büyük Dionysia ve Oskophoria (üzüm salkımlarının taşınması) bunlar arasındaydı. Roma'ya aşağı İtalya'dan gelen Bacchanalia, başlangıçta, yılın üç gününde yalnızca kadınlar arasında gizlice kutlanırdı. Sonradan erkeklerinde alındığı şenlik ayda neredeyse beş kez kutlanmaya başladı. Bu şenliklerin birer sefahat âlemi olarak ünlenmesi, senatonun Bacchanalia'yı MÖ 186'da, bazı özel durumlar dışında, bütün İtalya'da yasaklamasına yol açtı. Ama Bacchanalia şenlikleri İtalya'nın güneyinde daha uzun süre kutlandı.