Anasayfa / Turizm

Ballıca Mağarası sağlık ve terapi merkezi olacak

Tokat'ın Pazar ilçesinde ortalama 18 derece sıcaklığı, yüzde 54 nem oranı, milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitleriyle dünyanın en görkemli mağaralarından biri olarak gösterilen Ballıca'nın sağlık ve terapi merkezi haline getirilmesi planlanıyor.

 

TOKAT: Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan ortalama 18 derece sıcaklığı, yüzde 54 nem oranı ve keşfedilmemiş bölümleriyle dikkati çeken Ballıca Mağarası'nın sağlık ve terapi merkezi haline getirilmesi için çalışma yürütülüyor.

Tokat il merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Pazar ilçesine bağlı Ballıca köyünde bin 85 rakımlı tepede bulunan mağara, dünyanın en büyük ve görkemli mağaralarından biri olarak gösteriliyor. Milyonlarca yılda oluşan sarkıt ve dikitlerle ziyaretçilerin ilgisini çeken mağara, keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyor. Özellikle yurt içinden çok sayıda kişinin ziyaret ettiği mağara, ender rastlanan soğan sarkıtları ve içerisindeki oluşumlarla ziyaretçileri adeta büyülüyor.

"Havuzlu", "büyük damlataşlar", "çamurlu", "fosil", "yarasalı", "çöküntü", "sütunlar", "mantarlı" ve "yeni" ismini taşıyan salonları ziyarete açık olan mağara, astım hastaları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı durumunda.

Vali Cevdet Can, Ballıca Mağarası'nın turizme kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmaları anlattı.
Ballıca'yı "Allah'ın yeryüzüne bahşetmiş nimetlerinin bir tanesi" olarak niteleyen ve "dünyanın 8. harikası" olarak tanımlayan Can, "Biz turizm açısından burayı 'Mağaraların kalbi Ballıca hayallerinizle baş başa' sloganı ile tanıtmak için gayret gösteriyoruz. 'Tefekkürünüzün zirvesini yakalamak istiyorsanız Ballıca Mağarası'na geliniz' diyoruz." diye konuştu.

Mağaranın özellikle sağlık turizmi açısından önemine değinen ve bu yönde çalışma yürütüldüğü aktaran Vali Can, "Dört mevsim ziyaret edilebilecek Ballıca Mağarası bir sağlık ve terapi merkezi olma noktasında Türkiye'nin en önemli şaheserlerinden bir tanesidir." ifadelerini kullandı.

Ballıca Mağarası'nın yolunu asfaltladıklarını anlatan Can, şöyle devam etti: "2017 yılında da mağaramızın etrafına yapacağımız bungalov evleri ziyaretçilerin hizmetine sunacağımız. Bu talimatı Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu verdi. Bakanımız Tokat ziyaretlerinde, 'Hemen Tokat'ın turizm mastır planını yapalım. Bu plan çerçevesinde bir an önce tabiat turizmini Tokat'ta odak noktası haline getirelim' dedi. Tabiat turizminde odak noktamız Ballıca Mağarası. İlimizin yatak kapasitesi gelişmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu mağara 500-600 bin turisti rahatça ağırlayabilecektir."

Ziyaretçilerin çoğunun sağlık ve terapi merkezinden yararlanacağını düşündüklerini dile getiren Can, şunları kaydetti:"Özel sektör bu konuda yatırımlarına başladı. Yolu asfaltlandı. Mağaranın yakınlarında evler yapacağız. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) de mağaranın sağlık ve terapi merkezi olması yönünde projeler hazırlanmaya başladı. Kısa sürede bu projeleri hayata geçireceğiz. Balla tedavi merkezleri, hastalıkları öngören ve yakalanılmasını önleyici bir tedavi merkezi. Buna göz tansiyonu dahil. Göz damlası yerine göz damlası balı var. Tarihi değeri ve zenginliği üst düzeyde olan mağaramızı balla tedaviyle birleştireceğiz. Yani ismine 'Bal ve Ballıca Mağarası', 'Tedavi Merkezi, Bal ve Ballıca Şifa Merkezi' veya 'Bal ve Ballıca Mağarası ile Kültür ve Şifa Merkezi' diyeceğiz. Buranın sağlık ve terapi merkezini en kısa sürede hayata geçireceğiz."

Tokat'ın kalkınmasında tarım ve turizmi ana unsur gördüklerini, tabiat turizmi bakımından da bu mağarayı merkez kabul ettiklerini ifade eden Can, "Aynı zamanda geleneksel el sanatları ve geleneksel ürünler şehri olarak ilan ettik. İnşallah iki noktada hizmet etmeye devam edeceğiz. Burası Doğu Karadeniz'in sağlık ve terapi merkezi haline gelecek. Mağarada ortalama 18 derece sıcaklık var. Mağaranın içerisinde kaliteli bir hava var." diye konuştu.

AA Ekber Türkoğlu