Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Başkişi Baş Kişi

Başkişi Baş Kişi nedir?

 

Başkişi, Baş Kişi: Yunan Tiyatrosunda birinci, ya da başroldeki oyuncu.

Thespis, o döneme değin koro dansları ve şarkılardan oluşan Yunan tiyatrosuna birinci oyuncuyu katarak tragedyayı yaratan şair olarak anılır.

Başkişi, koronun karşısında yer alır, oyun, koroyla başkişi arasındaki sorular ve cevaplar biçiminde gelişirdi. Aristoteles'in Poetika'sına göre Aiskhylos oyuna ikinci oyuncuyu sokarak iki karakter arasında ilk kez diyalogu kurmuştu. Daha sonra Aiskhylos'un genç rakibi Sophokles oyuna üçüncü oyuncuyu ekledi ve böylece daha doğal, daha karmaşık diyaloglar yazabildi. Yalnızca üç oyuncu bulunması karakter sayısını sınırlamıyordu, çünkü her oyuncu birden fazla karakteri canlandırıyordu.

Yunan tiyatrosunun ilk dönemlerinde şairlerin çoğu oyuncularım kendileri seçer, genellikle de kendileri yetiştirirdi. Ama MÖ 449 yılında başoyuncuların Atina kentinin arkhon adı verilen yöneticilerince seçilmesi uygulaması başladı. Bu başkişiler daha sonra kendi yardıma oyuncularını, yani ikinci ve üçüncü oyuncuları seçiyorlardı. Başkişiler aynı zamanda, oyun yarışmalarmdan bağımsız olan oyunculuk ödülleri için de yarışırlardı.