Bassania antik kentinin kalıntılarına ulaşılmış olabilir
Arnavutluk'ta arkeologların İşkodra köyünün yakınlarındaki tepede ortaya çıkardığı kayıp antik kentin kalıntılarının Bassania Antik Kenti'ne ait olabileceği düşünülüyor.
Arnavutluk’un kuzeybatısında İşkodra köyü yakınlarında 2018 yılında bir antik kentin izleri tespit edilmişti. Kazılarda ele edilen ilk bulgular 2 bin yıllık kayıp antik kent Bassania olabileceğini gösteriyor.
Eski İlirya (şimdi Arnavutluk) başkenti İşkodra ve Yunan şehri Lissos arasında yer alan antik kent Bassania olabileceği düşünülen tepenin kazı başkanlığını yapan Polonya Varşova Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Antik Çağ Araştırma Merkezi direktörü Prof. Piotr Dyczek, bu yıl şehrin en yüksek kısmı, kalıntılarının bulunduğu dağın tepesinin hemen altı kazıldı. Burada iki büyük binanın temellerinin ortaya çıkarıldığını söyledi.
Arkeolojik kazıları, Tiran Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr. Saimir Shpaza ile ortak yürütülüyor.
2018 yılında araştırma ekibi tepede jeofizik araştırmalar yaparak fiziksel müdahaleye gerek kalmadan yerin altını incelediler. Sağlam duvarlara benzeyen yapılar dikkat çekti.
Bu alanda ki çalışmalar sırasında, yaklaşık 20 m’ye 12 m’lik bir alana sahip tüm büyük yapının kalıntıları kazıldı. Bu yapının yanında benzer büyüklükte bir ev ve akabinde daha küçük yaklaşık 10m’ye 7 m bir ev daha bulundu.
Arkeologlar antik çanak çömlek parçalarını bulabilecek kadar şanslıydılar. Yapılan analizler, tepenin M. Ö. 2. bin yıl kadar erken bir tarihte yerleşim gördüğü ve muhtemelen devirlerin başında veya biraz sonra terk edildiği tespit edildi.
Yapılarda M. Ö. 3. ve 2. yy’a tarihlenen ağırlıklı olarak İtalya’ya ait amphora parçaları ile skyphos yani yatay kulplu Yunan şarap içme kapları bulunmuştur.
Dyczek, “Çoğu çok küçük. Antik çağda bu tür minyatür yemekler ya oyuncak ya da adak sunularıydı. Şu anda konumumuzda hangi işlevleri yerine getirdiklerini söylemek zor” dedi.
Şimdiye kadar bilim insanları, keşfettikleri binaların işlevini de belirleyemediler. Ancak, bölgedeki diğerlerinden farklı olduklarını düşünüyorlar, bu da onları tanımlamayı zorlaştırıyor. Ancak tepede açığa çıkmaları, prestijli bir karaktere sahip olmaları gerektiğini gösteriyor.
Binaların 90 cm genişliğinde sağlam temelleri vardı. Yapımlarında yerel hammadde konglomera kullanmış. Harç kullanılmamış. Çatılar, Yunan tarzında özel olarak şekillendirilmiş kiremitlerle kaplanmıştır.
Dyczek, “Yani sıradan evler değiller, üstelik şehre hakim durumdalar. Çeşitli tahminlerde bulunabilirsiniz, ancak daha fazla araştırma sonuçlarını beklemeniz gerekiyor” diye konuştu.
Tüm veriler, keşfedilen yapıların Helenistik dönemden, 19. yüzyılın üçüncü ve ilk yarısının sonlarından kalma olduğunu göstermektedir.
Sağlam kiklop savunma duvarları, burçlu iki kapı ve bina parçalarının ortaya çıkarıldığı sitenin yaklaşık 12 hektarlık bir alanı kapladığını tahmin ediliyor. Müstahkem şehir Bassania olabileceği düşünülen site için arkeologlar hala bu tezi destekleyecek ikna edici kanıtlar arıyor.
Bassania, Romalı tarihçi Livius (M. Ö. 59 – M. S. 17) tarafından Roma ordusunun İliryalıların son kralı Gentios ile mücadelesi bağlamında anlatılmıştır.
arkeonews.com