Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Bathonea'da sepet şeklinde sütun başlığı bulundu

İstanbul Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Bathonea Antik Limanı kazılarında, M.Ö. 5. yüzyıla ait, sepet şekilli sütun başlığı bulundu. Daha önce duyurulan 1500 yılllık yazı takımının keşfedildiği alanda bulunan sütun başlığının bir benzeri yaklaşık 60 yıl önce Saraçhane'de bulunmuştu.

 

1960'lı yıllarda Saraçhane'deki Ayios Polyeuktos Kilisesi (Aziz Polyeuktos Kilisesi civarındaki arkeolojik kurtarma  kazısı sırasında bulunan sepet formundaki sütun başlığının bir benzeri İstanbul'un Avcılar ilçesinde Küçükçekmece Gölü kenarıdaki  Bathonea Antik Limanı kazılarında keşfedildi.  Sepet şeklinde sütun başlığının 5 ila 7. yüzyıl arasında inşa edilmil bir tarihi yapıya ait olduğu sanılırken, her iki sütun başlığının aynı taş ustasının eseri  olabileceği tahmin ediliyor. 

DHA'nın haberine göre Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı ve Bathonea Kazıları Başkanı Prof.Dr. Şengül Aydıngün "işçiliği çok zor olan bu başlığın çok ender görülüyor. Bu sütun başlıkları özellikle Erken Bizans veya Geç Antik Çağ dediğimiz dönemdeki önemli yapılarda, dini veya imparatorluk yapılarında ele geçiyor. Bir benzerinin, hatta aynısının 1960'lı yıllarda Saraçhane kazılarında bulunduğunu biliyoruz. Değerlendirmemize göre, aynı usta, aynı sütun başlığını yaptı. Bu sütun başlığını kıyıya çok yakın bir alanda bulduk. Aynı yerin yakınında kemik bir divit ve seramik hokkadan oluşan bir yazı takımı bulmuştuk" dedi