Anasayfa / Müzeler

Berlin Pergamon Müzesi'ndeki Anadolu eserleri Louvre Müzesi'ne taşınacak

Bergama’dan çalınan ve şaibeli izinlerle Almanya'ya götürülen Zeus Sunağı ve Bergama heykellerinin Paris Louvre Müzesi'ne götürülecek. 2014 yılında restorasyona alınan ve 2037 yılına kadar kapalı kalacak Pergamon Müzesi'nin Berlin’den geçen Spree nehrinin ortasında zemininin bataklık olması nedeniyle yavaş yavaş batmasından dolayı heykellerin bulunduğu yerlerin çok nemli olması nedeniyle Anadolu'nun arkeolojik mirasının zarar görmesi uzu süredir tartışma konusuydu.

 

 Anadolu’dan trenlere yükleyip götürülen ve Berlin’de 150 yıldır sergilenen Amadolu'nun arkeolojik mirasının yakın gelecekte başka müzelere gönderilmesi planlanıyor.

Aralarında değer biçilemeyen Bergama Zeus Tapınağı ve çok değerli tarihi eserlerle, takıların bulunduğu tarihi Bergama eserleri, Türkiye’den çalınıp Berlin’e götürülmesinden 150 yıl sonra dünyaya dağıtılıyor. Truva savaşından sonra yıkılan şehre ait değerler, Alman malı gibi işlem görüyor ve şu anda 1 milyar Euro’nun üzerinde bir bütçe ile tamirine başlandı. Binlerce eserin yanı sıra müzenin duvarları ile Bergama‘dan, Türkiye’ye iadesi ise hiç gündemde yok.

Berlin’deki Bergama Müzesi, dünyadaki diğer ünlü müzelere „elçi“ olarak, Anadolu’dan çalınma eserleri gönderme kararı aldı. Fransa’nın ünlü Louvre Müzesi ve Hamburg’daki ünlü bir müze ile işbirliği yapılacak. Çeşitli müzelere de Anadolu eserleri gönderilecek. Mezopotamya- Kralların Beşiği konulu büyük özel sergiler hazırlanıyor. Ön Asya Müzesi çevrimiçi izlenebilecek.

Ait olduğu yer olan Bergama’da değil, Berlin Müzeler Adası’nda bulunan, dünyanın en önemli tarihi eserlerini barındıran Bergama Müzesi’nde şu anda tadilat işlemleri devam ediyor. Osmanlı döneminde çalınıp dönemin Prusyası’na götürülen ve Berlin’de müze haline getirilen Anadolu eserlerinin bulunduğu yerle, Halep Odası, Elhambra Kubbesi tamirat- tadilatı özenle yapılıyor. Büyük bölümü 23 Ekim 2023’te kapatılan müzenin kuzey kanadı ve Bergama Sunağı’nın bulunduğu salon 2027 baharında yeniden açılacak.

Müzedeki İslam Eserleri bölümü, yakın doğu bölümü ve antik eser koleksiyonunu barındıran Milet Salonu ise açık. İslam Sanatları Müzesi, daha sonra Kuzey Kanadı’na yerleştirilecek. Müzesi’ndeki panorama, daha büyük heykeller ve önemli objelerin sergilenmesi ise kesintisiz sürecek.

İlk inşaat aşaması ayrıca A bloğun kuzey kanadını ve Helenistik Salon ile Bergama Salonu’nun bulunduğu bölümde devam ediyor. Kuzey kanadının tamiratı 2025 yılında başlıyor ve iki yıl sürecek. İkinci aşamada da güney kanadı yenilenecek. Tüm tamirat ve tadilat işlemleri 722 milyon 400 bin Euro tutacak. Ayrıca ilerideki diğer çeşitli harcamaların da 295 milyon 600 bin Euro tutması bekleniyor.

Ali Gülen - Sözcü