Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Bia

Bia nedir?

 

1. Bia: Zor, zorbalık, şiddet.

Bia (ya da Bie) tanrı ve kral yetkilerini simgeleyen kavram. 

2. Bia: Güç, kuvvet anlamına gelen Kratos'la (kratos erkek cinstendir), zor, zorbalık, şiddet anlamına gelen Bia ya da Bie (dişi) tanrı ve kral yetkilerini simgeleyen birer kavramdır. Hesiodos'a göre, Kratos ile Bie kardeştirler,

Okeanos kızı Styks ile Titan Pallas’ın birleşmelerinden doğmuşlardır. Kratos'la Bie Zeus'tan ayrılmaz, bunun nedenini de anaları Styks'in Zeus'tan gördüğü onura bağlar, bu tanrıça Titanlar Savaşından sonra ilk Olympos'a gelir ve Zeus'tan bunun ödülünü aldıktan sonra da, çocukları Kratos'la Bie'nin bir daha tanrıların babasından ayrılmamalarını buyurur.

Kratos'la Bie'nin epey rol oynadıkları başka bir yapıt, Aiskchylos'un Prometheus tragedyasıdır.  

Bia: Güç, kuvvet anlamına gelen Kratos'la zor, zorbalık, şiddet anlamına gelen Bia (ya da Bie) tanrı ve kral yetkilerini simgeleyen birer kavramdır.

Hesiodos bunların doğuşunu şöyle anlatır: 

Okeanos kızı Styks Pallas Ία sevişti,

Zetos Ία Nike'yi doğurdu, güzel topuklu,

Sonra Kratos'la Bie'yi, o yaman çocukları;

Zeus nerede oturursa, onlar oradadır,

Zeus nerede yürürse, ardındadır onlar,

ayrılmazlar gümbürtülü Zeus'tan. 

Kratos'la Bie, Aiskhylos'un "Zincire Vurulmuş Prometheus" tragedyasında önemli bir rol oynarlar. Oyunun başında Prometheus'u kollarından tutarak Kafkas dağına sürüklerler ve arkalarından gelen Hephaistos, Zeus'a baş kaldıran insansever tanrıyı bir kayaya mıhlar. Bu sahnede Bie sessiz bir kişi olarak bulunur. Hephaistos'la konuşmayı Kratos yapar.