Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Biblion - Biblos

Biblion - Biblos nedir?

 

1. Biblion - Biblos: 

Biblion; bkz. Papyros - Papirüs

Biblos; bkz. Papyros.- Papirüs

2. Biblos: Cübeyl.

Lübnan’da, Beyrut’un 37 km. kuzeyinde bulunan sa­hil kenti.

Bu kentin bir vatandaşı olan bilgin Philo Biblos’un dünyanın en es­ki yerleşimi olmakla ünlü olduğunu yazar (bu bilgiyi aktaran Eusebios’tur). Philo’nun iddiasında doğruluk payı vardır zira kent Neolitik Dönemden beri iskân edilmiştir.

Yunanlılar ise kenti El adını taşıyan ve kendi inanç sistemle­rinde Kronos’la özdeş olan bir tanrının yarattığını düşünürlerdi.

Zenginliğini kereste ihracatından sağlayan bir kenttir (Mısırlıların kendi ülkelerinde kıt olan ve gemi, tabut, tapınak ve saray yapımında gerekli olan keresteye her dönemde ihtiyaçları olmuştur). Tunç Çağından Demir Çağına kadar kent et­rafı savunma sistemleriyle çevrili, yerel beyleri Mısır’a bağımlı,

Adonis tapımının önemli merkezlerinden olan bir kayda değer bir kent idi. Ayrıca Girit, Yunanistan ve Mezopotamya merkezleri ile ilişki içindeydi.

Pers hakimiyeti­ne girdiğinde de özerkliğini korudu, sikke basmaya devam etti. Hellenistik Dönemde önemi biraz azaldıysa da Roma devrine kadar zenginliğini sürdür­dü.

Papirüsün Grekçedeki adının biblos olması bu kağıdın bütün Ege’ye bu­radan ihraç edilmesinden kaynaklanır. İngilizce ve Fransızcadaki Bible (İncil) sözcüğü de biblos’dan gelir. Kentin baş tanrıçası Baalat’tır. Fenike alfabesi­nin kullanıldığı en eski örnek Biblos’ta ele geçmiş olan, Ahiram adlı krala ait olan ve MÖ 1100’e tarihlenen lahittir.