Bilinen en eski camilerden biri İsrail'in Rahat kentinde keşfedildi
Arkeologlar, İsrail’in Rahat kenti yakınlarındaki Negev çölünde 1200 yıllık bir cami kalıntısı keşfettiler.
İsrail Tarihi Eserler Kurumu (Israel Antiques Authority: IAA) arkeologları tarafından yapılan arkeoloji kazılarında, Kudüs'te yönetmin Hıristiyanladan Müslümanlara geçtiği yıllarda inşa edildiği anlaşılan bir cami kalıntısına rastlandı. Caminin keşfi Negev Bedouin Development and Settlement Authority tarafından devlet destekli Bedevi şehrinde yeni bir mahalle inşa projesi tarafından gerçekleştirildi.
İslam döneminin en eski camilerinden biri olan yapı, kare planlı ve kıbleye bakan güney kısmında yarım daire şeklinde mihrap olarak kullanılmış bir niş yer alıyor.
Aynı bölgede 3 yıl önce de aynı yerde bir cami keşfedilmişti. Bu keşifle ile birlikte dünyanın kalıntısı bulunabilen en eski camilerin sayısı ikiye ulaştı.
Rahat'taki kazılarda ayrıca, Hristiyan ve Müslüman mimari özelliklerine sahip binaları ve müstahkem bir kulesi ve merkezi bir avluyu çevreleyen odaları olan bir Bizans çiftlik evi ortaya çıkarıldı.
Caminin 400 metre kuzeyinde ise kırmızı ve sarı duvar resimleriyle süslenmiş odaları ve mermer veya taşla döşenmiş zeminleri içeren MS 8. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar yüksek statülü bir Müslüman dönemi mülkünün kalıntılarıa ulaşıldı.
Hayvanları ve bitkileri betimleyen yüksek statülü sofra takımları ve cam eserler, sakinlerin bariz zenginliğine işaret ediyor.
IAA’dan bir temsilci şunları söyledi: “Şimdiye kadar toplanan kanıtlar, İslam’ın, yeni bir hükümet ve kültürlerin Negev bölgesine girişi hakkında önemli bilgiler veriyor.”
IAA