Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük sergisi açıldı
Açılışına, Çatalhöyük Arkeoloji Kazıları Başkanı Ian Hodder'ın da katıldığı serginin amacı, Çatalhöyük Araştırma Projesi'nin metodolojisini, arkeologları ve çalışma yöntemlerini ortaya koymak.
Çatalhöyük Araştırma Projesi'nin 25 yılını ve çalışma süreçlerini içeren “Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük” sergisi, arkeoloji meraklılarıyla buluştu.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde (ANAMED) açılan sergide, Çatalhöyük'teki buluntuların üç boyutlu modellemeyle yeniden canlandırması, kazı alanlarının lazer taraması ve sanal gerçeklik teknolojisiyle Çatalhöyük binalarının deneyimlenmesi gibi interaktif sergileme yöntemleri kullanılıyor.
Serginin küratörlüğünü üstlenen Duygu Tarkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarının bu sene sona ereceğini söyledi.
Tarkan, 25 yıl içerisinde, bölgenin sadece yüzde 7'sini kazdıklarını vurgulayarak, "Serginin amacı, Çatalhöyük Araştırma Projesi'nin metodolojisini, arkeologları ve çalışma yöntemlerini ortaya koymak. Projenin 25 yıllık süreç içerisindeki gelişimini gösterebilmek, eserlerin kendisinden çok, eserleri meydana getiren arkeologlara ve araştırmacılara odaklanmak istedik. Çünkü, bizim projemiz bitiyor ama Çatalhöyük orada durmaya devam edecek." diye konuştu.
Aynı zamanda 13 yıldır Çatalhöyük'te seramik sorumlusu olarak görev alan Tarkan, şunları kaydetti:
"Bir yandan buraya gelen ziyaretçileri bizim dedektiflik serüvenimizin bir parçası haline getirmeyi arzuladık. O yüzden interaktif bir yol izledik. Farklı teknolojik yöntemlerle kazı alanları ve kazılardan çıkan eserler hakkında bilgi veriyoruz. Arkeolojik eserden ziyade, arkeolojiye dikkati çekiyoruz. Arkeoloji kazılarının ne kadar meşakkatli olduğu da bir yandan görülüyor."
- Yaklaşık 9 bin yıllık bir şehir
Serginin açılışına, Çatalhöyük'teki kazı çalışmalarına 1993'ten itibaren başkanlık yapan İngiliz arkeolog Ian Hodder da katıldı.
Deneyime dayalı sergileme yöntemlerine başvurulan sergi, dünyanın en eski topluluklarından birinin avcı toplayıcılıktan tarım toplumuna geçiş sürecine ve sosyo-ekonomik organizasyonuna ışık tutmak için yürütülen araştırmaları inceleme fırsatı sunuyor.
Ziyaretçiler, Çatalhöyük üzerine bugüne kadar yayımlanmış 500'den fazla makale ve kitabın da yer aldığı sergide, arkeologların verilere nasıl ulaştığını ve laboratuvarlardaki bilimsel analizleri, etkileşimli olarak deneyimleyebiliyor.
"Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük" sergisinde, çalışmaların başladığı andan, buluntuların ortaya çıkarılmasına, verinin bilgiye dönüştüğü yayın sürecine kadar geçirilen tüm araştırma adımları yer alıyor.
Tarihi, milattan önce 7100'lü yıllara dayandığı belirtilen Çatalhöyük'ün hikayesi, 25 Ekim'e kadar görülebilecek.
Musa Alcan - AA