Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük sergisinin süresi uzatıldı
Sergide; Çatalhöyük'te 25 yıldır yürütülen bilimsel araştırmalarda kaydedilen 250 bin buluntuya ait 2,8 milyon girdi, yapay zeka algoritmaları kullanarak hazırlanan enstalasyonla veri heykelinde görselleştiriliyor.
Çatalhöyük Araştırma Projesi'nin 25 yılını ve çalışma süreçlerini içeren “Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük” sergisi, 14 Ocak'a kadar uzatıldı.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde (ANAMED) 21 Haziran'da açılan ve Çatalhöyük'teki buluntuların üç boyutlu modellemeyle yeniden canlandırılması, kazı alanlarının lazer taraması ve sanal gerçeklik teknolojisiyle Çatalhöyük binalarının deneyimlenmesi gibi interaktif sergileme yöntemlerinin kullanıldığı sergiye, sanatçı Refik Anadol'un medya enstalasyonu da dahil edildi.
Anadol, Çatalhöyük'te 25 yıldır yürütülen bilimsel araştırmalarda kaydedilen 250 bin buluntuya ait 2,8 milyon girdiyi, yapay zeka algoritmalarını kullanarak hazırladığı enstalasyonla veri heykelinde görselleştirdi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Çatalhöyük yerleşkesindeki arkeoloji kazılarında keşfedilen bina, birim ve ögelere ait bilgiler, buluntuların özellikleri, araştırma raporları, teknik çizim ve fotoğrafların yer aldığı sergi, Refik Anadol'un enstalasyonunun yarın arkeoloji meraklılarıyla buluşmasıyla 14 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.