Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

Birleşik Arap Emirliklerinde bin yıllık cami bulundu

Arkeologlar Birleşik Arap Emirliklerinin El Ayn kentinde bölgenin en eski camisini keşfettiler. İslam’ın Şafağında Abbasi Halifeliği yıllarında inşa edilen cami alanındaki arkeolojik buluntular o yıllarda uzak diyarlarla iletişim olduğunu da kanıtlıyor.

 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başkenti Abu Dabi'nin doğusundaki El Ayn (Al-Ain) kentinde 15,684 metrekarelik alana inşa edilen Şeyh Halife Bin Zayed Al Nahyan Camisi inşaatının yanıbaşında süren arkeolojik kazılarda bölgenin en eski camisinin kalıntıları keşfedildi.

Yaklaşık 1000 yılına tarihlenen tarihi caminin keşfi Cumartesi günü BAE Kültür ve Turizm Dairesi tarafından açıklandı.

Emirates Haber Ajansı'nın (WAM) verdiği bilgilere göre; Abu Dabi Kültür ve Turizm Bölümü (DCT Abu Dabi) arkeologları tarafından keşfedilen El-Ayn şehrindeki en eski caminin yanında aynı zamanda falaj (antik su sistemi) ve üç bina daha keşfedildi. Kerpiçten yapılmış cami ve binaların yakınında keşfedilen antik çağ sistemi (falaj) kalıntılarının sağlam olduğu belirtildi.

Caminin iç ve dış kısmında görülen Kabe'ye bakan mihrap girintisi (cami duvarındaki niş) ve abdest alınan alanlar Müslüman müminlerin bin yıl önce de tıpkı bugüne benzer mekanlarda ibadet ettiğini gösteriyor.

Cami alanında abdest almak için kullanıldığı tahmin edilen çömlek parçalarının ve binanın yanındaki falajdan alınan numünelerin radyokarbon tarihlendirmesi, caminin BAE'de keşfedilen en erken tarihli İslam İbadethanesi olduğunu doğruladı.

DCT Abu Dhabi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Khalifa Al-Mübarek, "El-Ayn'daki arkeolojik kazılarda elde edilen yeni bulguların bölgenin tarihi zenginliğini kanıtladığını belirterek; ""El-Ayn'daki Abbasi döneminden kalma caminin keşfi, İslam'ın ortaya çıktığı yıllardaki kültür iletişiminin yanı sıra, ulaşım ve ticaret hakkında da biligiler sunuyor.  Bulgular, atalarımızın komşu kültürler ve milletler ile kurduğu bağlantıları gösteriyor" dedi

Arkeologlar, cami noktasından gelen bulguların, İslam'ın yayıldığı yıllardaki ticaret ağlarına dair şaşırtıcı bilgiler içerdiğini belirtiyorlar. Alanda Körfez'de o yıllarda kullanıldığı bilinen ithal seramiklere ek olarak, birkaç adet Dusun seramiği kalıntısı bulundu. Dusun seramiği Çin'in Guangdong eyaletinde üretiliyordu.

Endonezya kıyılarında yakın zamanda keşfedilen Araplara ait yelkenli gemi enkazının keşfi, Arap tüccarların ve denizcilerin bu malları temin etmek için uzak doğuya uzak mesafeli ticaret yaptıklarını kanıtlıyor. Ama El Ayn'daki tüccarların bu tür yolculuklar yapıp yapmadığı bilinmiyor. Bilinen tek şey muhtemelen o yıllardaki adı Tawwam olan El Ayn'ın bu küresel ekonomik liman ticaretinin bir parçası olduğu.

El-Ayn ve Abu Dabi'de kazılarda çalışan DCT arkeologları, İslam'ın ilk yüzyıllarına ışık tutacak araştırmaları sürdürüyorlar. Öte yandan DCT arkeologları Sir Bani Yas adasında antik Hıristiyan kilisesi kalıntılarını da ortaya çıkarttılar. Kilise binası, erken İslam döneminde farklı dinlerin bir arada yaşadığını gösteriyor.

arkeolojikhaber.com