Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Bismil'de sağlam hali bulunan 4400 yıllık mührün benzeri Amida Höyük'ten çıktı

Amida Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu. Geç Uruk dönemine yani milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlenen mührün benzeri daha önce Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunmuştu.

 

Dİyarbakır merkezindeki Amida höyükte, Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında süren arkeoloji kazılarında kalkolitik çağa denk gelen Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu.

Kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız, "Mührün üzerinde baklava dilimi şeklinde geometrik süslemeler bulunmakta. Mühür hem yapıldığı döneme ilişkin özelliği bakımından hem üzerindeki süslemelerle eşsiz bir mühür. Bu tür mühürler genelde belgelerin, çuvalların ve çömleklerin ağzını kapatmak için kullanılmaktadır. Bu mührün bulunması bu bölgede güçlü bir ticaret ağı olduğunun da göstergesidir. Daha önce de bir mühür bulunmuştu, Amida Höyük kazısında, Kalkolitik döneme ait. Hem o mühür hem de bu mühür içerisine ip geçirilerek boyuna asılan mühürlerden. Kazımızda bulunan ilk silindirik ancak ikinci mühür buluntusu olma özelliğinde." açıklamasında bulundu. 

Prof. Yıldız, "Bulduğumuz mühür silindirik. Geç Uruk dönemine yani milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlendirebileceğimiz bir mühür." dedi.

Daha önce benzer bir mührün Bismil ilçesinde Müslümantepe Höyüğü'ndeki kazılarda gün ışığına çıkarıldığını belirten Yıldız, orada bulunan mührün tam olarak ortaya çıkarıldığını, Amida Höyük'te buldukları mührün ise kırık olduğunu belirtti..

Gazetecilere, bu yıl süregelen kazılarda Amida Höyük'te 10 bin yıldır kesintisiz yaşamın devam ettiğinin netleştiğini belirten Yıldız, " Yeryüzünde yaşamın kesintisiz olarak devam ettiği en erken tarihli kent Filistin'in Eriha kenti. Eriha kentinden sonra kesintisiz yaşamın netleştiği ikinci yaşam alanı olarak Amida Höyük öne çıkıyor. Amida Höyük kazıldıkça çok sürpriz buluntularla karşılaşmaya devam edeceğiz. "

Bestami Bodruk - AA