Bodrum Kale Camisi açılacak, yıkım olmayacak, gemi taşınacak!
Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Kale Camisinin açılışı, Bodrum Kalesi'nde yıkım iddiaları ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin akibeti hakkında açıklamalarda bulundu.
Bodrum'da yer alan, Kanuni Sultan Süleyman'ın bölgeyi kaleyi fethetmesinin ardından şapelden camiye çevrilen, ancak 1962 yılından beri cami olarak kullanılmayan Bodrum Kale Camisi, bu yıl sonu yeniden ibadete açılacak.
Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde, Kanuni Sultan Süleyman'ın fethiyle camiye çevrilen tarihi şapel, restorasyonun ardından cami olarak yeniden ibadete açılacak.
Bodrum Kale Camisi'nin, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bizzat çivi çaktırılarak ibatede kapattırıldığını ileri süren Karabayram, camide önümüzdeki günlerde yeniden ezan sesi yükseleceğini vurguladı. Caminin yeniden ibadete açılması için eski kültür ve turizm bakanları Ömer Çelik ile Nabi Avcı'nın büyük çaba gösterdiğini ifade eden Karabayram, Bakanlığa yeni atanan Numan Kurtulmuş'un da konuyla yakından ilgilendiğini aktardı.
Karabayram, yaptığı basın açıklamasında, Bodrum Kalesi'ndeki şapelin 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiye dönüştürüldüğünü anımsattı. 1960 yılında ibadete kapatılan caminin, Fransızların 1917'deki bombardımanında yıkılan minaresinin de 1997 yılında tekrar yapıldığına dikkat çekti.
Muğla bölgesindeki tarihi yapılardan da sorumlu olan Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde 30 yıl müdürlük yapan emekli arkeolog Oğuz Alpözen'in, ibadete açılacak camideki restorasyon çalışmalarıyla kaledeki tarihi mekanların yok edileceğine yönelik yaptığı açıklamaların doğru olmadığını kaydetti.
KATOLİK DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ
"Bugün arşiv kayıtları incelendiğinde dünya tarihinde görülmeyen bir örnek vardır. Ülkemiz için kıymetli olan caminin içine bir batık gemi maketi bıraktırılarak, caminin provizyonuna tamamen aykırı, görselliğini gölgeleyici ve bir müze işlevi verilerek, ne yazık ki Roma'ya, Vatikan'a mesaj verme adına caminin ibadete kapattırıldığı gerçeği ortadadır."
Tarihi yapı hakkında bilgi veren Karabayram, şapelin 1523 yılında Bodrum Kalesi'ni fetheden Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiye dönüştürüldüğünü söyledi. Karabayram, caminin 1962 yılında tamamen ibadete kapatıldığını aktardı. Karabayram, 1997 yılında cami içerisine bir gemi batığı konularak, müze işlevi kazandırıldığını anlattı.
Karabayram, şöyle devam etti: “Cami 1915 yılında Fransızlar tarafından bombardımana maruz kalınca harabe haline gelmiş. 1962 yılından sonra da tamamen ibadete kapatılıyor ve uzun yıllar boyunca amacı dışında kullanılmış. TBMM Başkanı ve o dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, 1996 yılında camiye minare yaptırıyor. Onun çabalarına rağmen cami ibadete açılamadı. Buranın şapel olarak kalması Katolik dünyası için çok önemliydi."
'MÜZE OLMASINDA FETÖ ROLÜ' İDDİASI
Karabayram, “Camiye müze işlevinin verildiği 1997 yılında Fetullah Gülen de Roma'da Papa'yı ziyaret etmişti. Ziyaretin, caminin müzeye dönüştürülmesinden birkaç gün önce gerçekleşmesi manidar. Ayrıca müzeye dönüştürülmesi için önemli kuruluşlar ve kişilerden bağış alınmış. Gece kulübü, Lions kulüpleri ve birçok kişi burada gemi batığının sergilenmesi için bağış yapmış. Bodrum Kalesi'nde yer mi kalmadı batığı getirip camiye koydunuz?" dedi.
Caminin ibadete kapatıldığı dönemde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Roma'ya mesaj verdiğini ileri süren Karabayram, şöyle devam etti: "Kendini Pensilvanya'nın hayasız duvarlarına gizleyen o kişiye sesleniyorum. Uzun yıllar Türkiye'de mazlum göründü ama büyük bir zalim olduğunu artık bu coğrafyanın insanları çok iyi biliyor. Arşivler araştırılsın. Bodrum Kale Camisi'nin ibatede kapattırıldığı gün, o caninin yani Fetullah Gülen denilen caninin, o zalimin Roma'ya verdiği mesaj çok açık olarak ortaya çıkacaktır. Onun için Bodrum Kale Camisi'nin ibadete açılması önem arz ediyor. Ben inanıyorum ki Kanuni Sultan Süleyman'ın kaleyi fethettiği gün eda ettiği namazı, inşallah Cumhurbaşkanımız yeniden sağlayacaktır."
BATIK GEMİ CAMİDEN ÇIKARILACAK
Kendisinin İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürüyken caminin ibadethaneye açılması için proje hazırlandığını aktaran Karabayram, “Söylendiği gibi caminin açılışı için herhangi bir yer de yıkılmayacak. Bu restorasyon çalışması, birçok bilim adamının görüşü doğrultusunda ve bilim kurullarının onayıyla gerçekleşiyor. O gemi batığı oradan çıkarılacak ve bu yıl sonu cami tekrar ibadete açılacak" diye konuştu.
Karabayram, restorasyon projesiyle ilgili eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını de belirterek, "Projede görev aldım. Arşiv kayıtlarına, yazıl belgelere eriştim ve biliyorum. Buradaki bütün amaç bir yerlere mesaj vermektir. Bir yerlere mesaj verme adına Bodrum Kale Camisi'ni mühürlemişlerdir. Ne yazık ki, bir Süleyman fethederken 474 yıl sonra bir başka Süleyman'a cami kapattırılıyor." ifadesini kullandı.