Burdur'da Doğa Tarihi Müzesi açıldı
Burdur'da Kavaklı Rum Kilisesi restore edilerek Doğa Tarihi Müzesi’ne dönüştürüldü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapımına başlanan Doğa Tarihi Müzesi’nde Kilise restorasyonu, Müze çalışmaları ve çevre düzenleme çalışmalarIı tamamlanarak Doğa Tarihi Müzesi resmen ziyaretçiye açıldı.
Burdur’da görev yapan Coğrafya Hocalarından Prof. Dr. Nurfettin Kahraman’ın büyük uğraşları ve girişimleri sonucu ortaya çıkarılan mastadon fosillerinin ardından Burdur’da Doğa Tarihi’ni anlatan bir Müze fikri ortaya çıkmış, daha sonra bu fikir olgunlaşarak, Zafer Mahallesi’ndeki Kilise’nin Doğa Tarihi Müzesi’ne çevrilmesine karar verilmişti.
Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci, Zafer Mahallesi’nde bulunan Doğa Tarihi Müzesi’nin, müze olarak gezilmesinin yanı sıra, eğitim kurumu gibi de kullanıldığını, özellikle Ortaokul öğrencilerinin Fen Bilimleri dersinde burayı gezerek, tabiat ve doğa tarihini birebir yaşama ve bilgi sahibi olma imkanı bulduklarını kaydetti. Doğa Tarihi Müzesi’nde, sürekli olarak Antropolog Orhan Özbey’in bulunduğunu ve buraya gelen ziyaretçilere bilgiler aktardığını, eğitim çalışması için gelen öğrencilere de bilgi verdiğini belirtti.
Doğa Tarihi Müzesi’nin ziyaretçiye açılmasının uzun zamandır ilimizde beklenilen bir gelişme olduğuna dikkat çeken Ekinci, “Müzenin içerisinde çocuklar için ayrıcı bir bölüm var. O dönemde, eski çağlarda yaşamış hayvanların küçük maketleri de yer alıyor. Bu aynı zamanda Zafer Mahallesi sakinlerinin de, mahalleye cazibe katması açısından bekledikleri bir şeydi. İlimizin tanıtımı, turizmin gelişmesi için de gerçekten önemli bir durum. Bu sevindirici gelişmeyi ilk kez sizin aracılığınızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Ülkemize ve ilimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Elmacık kazılarının bilimsel sorumlusu Prof. Dr. Berna Alpagut’un, 18 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek Müzeler Günü’nde, Burdur’a gelerek, Doğa Tarihi Müzesi’nde bilgilendirme yapacağı öğrenildi.
Güney Fili (Mammuthus meridionalis)
Dünyada nadir bulunan, 10 milyon yıllık bir dev Güney Fili’nin 3.30 metre uzunluğundaki ve 100 kg ağırlığındaki savunma dişi ve kürek kemikleri Kemer ilçesi Elmacık köyünde gün yüzüne çıkarılmıştır. Dünyadaki benzerleri arasında bilinen en yaşlı Güney Fili, Burdur Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilenmektedir.
Kaynak: BurdurYenigun.com