Büyük Mısır Müzesi, Tutankamon eşyalarını toplayacak
Tutankamon’un mezarından çıkan 5000 obje ilk kez bir arada sergilenecek.
2018 yılının başlarında açılması planlanan Büyük Mısır Müzesi’nde, ilk defa Tutankamon’un mezarında bulunan 5000 eser bir arada sergilenecek.
Yapım süren Büyük Mısır Müzesi, ünlü Gize Piramitleri’ne sadece 2 kilometre uzaklıkta ve çölün, nehir vadisiyle buluştuğu noktada yer alıyor.
Turizmi güçlendirme çabası içinde yapımına başlanan dev müzenin genel müdürü Dr. Tarek Sayed Tawfik, kendisinin ve ekibinin yeni tesisin adından da anlaşılacağı kadar etkileyici bir vizyona sahip olduğunu söyledi.
Tawfik, “Müzenin kimliğini, Antik Mısır devleti, krallığı ve sonsuzluğu oluşturuyor. Burada başyapıtları sadece sergilemekten çok daha fazlasını yapacağız. Ziyaretçilere, eserlerin nasıl ve neden üretildiğine dair çok fazla bilgi verilecek. Müze olgusuna yeni bir anlayış getireceğiz.” diyor.
Büyük Mısır Müzesi’nde, daha önce 30.000’i hiç sergilenmemiş olan toplam 50.000 eserin sergilenmesi planlanıyor.
“Bu müze ile, Antik Mısırlıların eserleri neden yaptıkları, nasıl düşündükleri ve krallarıyla olan ilişkileri, bu ilişkinin öbür dünyaya olan inançlarını nasıl beslediği anlatılmaya çalışılacak. Antik Mısır’dan günümüze ulaşan eserlerin birçoğu mezarlardan ya da tapınaklardan ele geçiyor. Ziyaretçiler için sadece eserlere bakmaktan çok daha fazlası olacak.”
Büyük Mısır Müzesi’nin asıl cazibesi ise, firavun Tutankamon’un mezarından çıkan tüm eserlerin bir arada sergileneceği ilk yer olması. İlk olarak 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilen genç kralın mezarında bulunan 5000 eserin tümü bu müzede sergilenecek. Bu eserlerin üçte biri, daha önce Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sergileniyordu. Fakat yapım aşamasındaki Büyük Mısır Müzesi’nde, ziyaretçilerin orijinal mezarın içini direkt olarak tecrübe etmesine imkân sağlayacak, gerçekçi bir biçimde sergilenmesi planlanıyor. Yani ziyaretçiler, Tutankamon’un mezarı nasıl bulunduysa o görüntüyle karşılaşacak.
“Tutankamon’un mezarındaki eserler, Büyük Mısır Müzesi’nde 7000 metrekarelik iki dikdörtgen galeride sergilenecek. Bu eserlerin bazılarının şu an sergilendiği gibi farklı bir konseptte sergilenmesine karşı çıktım. Daha sonra iki uzun dikdörtgen galeriyi ortadan kesen sanal bir hat ile orijinal mezardaki gibi dört oda elde ettik. Eğer tüm bu objeleri, aynı mezarın içindeki gibi yerleştirir ve sergilersek, o zaman kralın mezar kompleksi karşımıza çıkar.”
Müze, ziyaretçilere aynı zamanda Altın Kral adı verilen Tutankamon’a özgü bir vizyon sunacak. Ziyaretçiler müzede bir zamanlar firavuna ait olan ve çita derisi üzerine yapılmış bir kalkanı görebilecek. Mezarın içinde bulunan tahıllar ve meyveler, bira, şarap ve yağ kavanozlarıyla birlikte serginin bir parçası olacak. Tüm bunlara ek olarak, daha önce çok hassas oldukları için sergilenmesine riskli gözüyle bakılan firavunun kıyafetleri de müzedeki yerini alacak.
Büyük Mısır Müzesi 2018 yılının başlarında açılacak ve dünyanın her yerinden ziyaretçileri ağırlayacak. Tamamlandığında Mısır’ın en büyük ve birincil müzesi olacak olan Büyük Mısır Müzesi 117 dönümlük bir alan üzerine kurulacak.
Erman Ertuğrul - Arkeofili.com