Çanakkale mezarlıklarında antik kent izleri var
Yrd. Doç. Dr. Derya Yılmaz: Çanakkale'de mezar taşlarından yola çıkarak antik kent izlerine rastladık. Merkezde antik kentlerin taşlarının mezar taşı olarak kullanılması bir gelenek.
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Arkeoloji Sohbetleri devam ediyor.Çanakkale Arkeoloji Müzesi ortaklığında devam eden sohbetlerde bu hafta Yrd. Doç. Dr. Derya Yılmaz sohbetlerin konuğu oldu.
1 Mart 2017 Çarşamba günü Yrd. Doç. Dr. Derya Yılmaz ile “Çanakkale Merkez Arkeolojik Yüzey Araştırmaları” başlıklı sohbet gerçekleştirildi.
Derya Yılmaz Çanakkale yöresinde 2016 senesinde yapılan yüzey araştırmalarına dair verileri slayt eşliğinde paylaştı. 2016 yılında 30 köy 57 nokta üzerinde yapılan taramaların 38 tanesinde kültür varlığına rastlandığını söyledi. Bu kültür varlıklarının Bizans, Roma ve Osmanlı dönemine ait arkeolojik buluntulardan oluştuğunu en fazla ise Bizans dönemine ait kalıntılara rastladıklarını sözlerine ekledi. Derya Yılmaz çalışmaları sırasındaki 6 buluntu noktasında 24 adet Tümülüs’e rastladıklarını ve bunun Çanakkale yüzey araştırmaları için önemine değindi. Merkezde yapılan çalışmalarda özellikle mezar taşlarından yola çıkarak antik kent izlerine rastlandığını merkezde antik kentlerin taşlarının mezar taşı olarak kullanılmasının bir gelenek olduğunu sözlerine ekledi. Sohbet arkeolojik araştırmalara dair kentlilerin soruları ile zenginleşerek sona erdi.
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 8 Mart 2017 Çarşamba günü Çanakkale Müzeler Buluşması “Müzecilik ve Masal Üzerine Sohbet” ile Müze Toplantı Salonu’nda saat 18.00’da başlayacak.
canakkaleicinde.com