Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta
Ordu ve kolordu seviyesindeki komuta kontrolü inceleyen Çanakkale Savaşı: Ateş Altında Komuta, Türkiye İş Bankası Kültür Çanakkale Savaşı Dizisi’nin 23’üncü kitabı olarak tarih severlerin beğenisine sunuldu.
Eser, tarihin gördüğü en büyük ateş gücüne sahip bir donanma tarafından desteklenen İngiliz ordusu ile müttefiklerinin Çanakkale’de, “Avrupa’nın hasta adamı” olarak nitelenen ve henüz iki yıl öncesinde küçücük Balkan devletleri karşısında büyük bir bozgun yaşayan Osmanlılar karşısında neden yenildiğine operatif düzeyde yanıt arıyor.
Çanakkale Savaşı’nın esas olarak sahra ordusu ve kolordu seviyesine odaklanan kitap, iki tarafın harekât komutanlarının nasıl karar aldıklarını; amaçlar, yollar ve araçlar arasında nasıl bir denge kurduklarını; sonucu nasıl etkilemeye çalıştıklarını analiz ediyor.
Asker kökenli bir harp tarihçisi olan yazar Edward J. Erickson, Çanakkale Savaşı’nı Osmanlı Ordusu’nun muazzam bir zafer kazandığını, çünkü İngiliz komutanlar ısrarla yetersiz varsayımlara dayanan kararlar verip harekâtların koordinasyon ve icrasını astlarına bırakırken, Osmanlı komutanlarının operatif düzeyde onlardan çok daha etkili bir komuta-kontrol bilgisi ve uygulaması sergilediklerini ortaya koyuyor.
Çanakkale Savaşı Dizisi’nin Diğer Kitapları:
1- Arıburnu Çıkarma
2- Gelibolu Osmanlı Harekâtı
3- Arıburnu 1915
4- Gelibolu 1915
5- Gelibolu Günlükleri
6- Anafartalar Ağustos Taarruzu
7- Atatürk ve Çanakkale’nin Komutanları
8- Arıburnu’nun İlk Müdafaası
9- 1915 Baharında Çanakkale
10- Çanakkale 1915
11- Cesarettepe Çanakkale’de Anzak Trajedisi
12- Çanakkale: Yeni Zelandalıların Öyküsü
13- Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülâkat
14- Çanakkale Üzerinde Bir Şahin
15- Çanakkale Denizaltı Savaşı
16- Çanakkale Zığındere
17- Gelibolu Savunması
18- Çanakkale Boğaz Savunması
19- Çanakkale Günlükleri
20- Çıkarmadan Tahliyeye
21- Çanakkale’de Ateş Altında
22-Çanakkale’de Savaşan İngiliz Alayları