Anasayfa / Etkinlikler

Casus arkeolog Gertrude Bell’e Karaman'da Gavur Kadın deniliyormuş

İngiliz asıllı arkeolog ve casus Gertrude Bell’in Anadolu’yu karış karış gezerek yaptığı çalışmaları anlatan Karaman’ın Gizemli Konuğu; Gertrude Bell belgeselinin gösterildiği etkinlikte konuşan Rıza Duru, Bell, Karaman’da Gavur Kadın, Irak’ta El-Hatun, Arabistan’da ise Çöl Kraliçesi olarak biliniyor, dedi.

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Karaman’ın Gizemli Konuğu: Gertrude Bell’ adlı belgesel gösterimi ve söyleşi programı düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi ile Yunus Emre Kültür ve Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlik öncesinde ‘Karaman’ın Gizemli Konuğu; Gertrude Bell’ konulu belgeselin yönetmeni Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aytekin Can ve beraberindekiler Rektör Akgül’ü makamında ziyaret ederek kendisine belgeselin hazırlanma süreci hakkında bilgiler verdiler.

Ziyaretin ardından belgesel ve söyleşi programına geçildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program açılış konuşmaları ile devam etti.

İlk olarak söz alan KMÜ Yunus Emre Kültür ve Tarih Topluluğu Başkanı Ayşe Öz topluluk faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Ardından söz alan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal ise Prof. Dr. Aytekin Can ve ekibine teşekkür ederek, “Onları aramızda görmekten çok mutluyuz. ‘Karaman’ın Gizemli Konuğu: Gertrude Bell’ Karaman’ı ilgilendiren bir belgesel. Gertrude Bell at sırtında Anadolu’yu karış karış gezen çok önemli bir kadın. Karadağ’da neler yaptı, şimdi onu izleyeceğiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gertrude Bell’in hayatının ele alındığı belgesel gösterimi izleyiciyle buluştu. Belgesel, İngiliz asıllı arkeolog ve casus Gertrude Bell’in Anadolu’yu karış karış gezerek yapmış olduğu çalışmalara yer veriyor. Konya ve Karaman’da Roma ve Bizans dönemine ait kalıntıları inceleyen Gertrude Bell arkeolog olmasının yanında istihbaratçı, gözlemci, fotoğrafçı ve dağcı özellikleri ile ön plana çıkıyor. Ayrıca yazdığı mektuplar, günlükler ve çizimleri ile tarihe ışık tutuyor. İnsani ve siyasi ilişkileri çok iyi olan İngiliz asıllı casusun yerli ve yabancı arkeologlarla çalışarak İngiliz politikasına yön verdiği görülüyor. Belgeselde bütün bunların yanı sıra Türk insanının misafirperverliği ve dostluğu da bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Belgesel gösteriminin ardından Prof. Dr. Hüseyin Muşmal'ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Aytekin Can, Öğr. Gör. Kadir Yalçın ve Rıza Duru tarafından gerçekleştirilen söyleşiye geçildi.

Yönetmen Prof. Dr. Aytekin Can belgeselin tarihi bir film olduğundan bahsederek hazırlanma ve çekilme sürecinde yaşananlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Rıza Duru ise “Gertrude Bell, çok akıllı bir kadın. Dağcı bir kimliği var. 1905-1907 yılları arasında Karaman’a gelmiş. Bell, Karaman’da Gavur Kadın, Irak’ta El-Hatun, Arabistan’da ise Çöl Kraliçesi olarak biliniyor.” dedi.

Öğr. Gör. Kadir Yalçın da belgeselin tarihî gerçekliği yansıttığını vurgulayarak, “Filmin hazırlanması sırasında kronolojik sıralamayı takip etmek kolay değildi, bu yüzden hocalarımızla birlikte çok çalıştık. Ben teknik kısımda çalışarak sizler için en iyi görüntüleri hazırlamaya çalıştım.” dedi.

Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker ve beraberindeki heyetin de iştirak ettiği söyleşi, katılımcılarının sorularının cevaplandırılmasının ardından plaket takdimi ile sona erdi.

 https://www.karamandauyanis.com