Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Cena

Cena nedir?

 

1. Cena: Antik Roma'da öğle yemeğine verdikleri isim.

Daha sonraları bunun yerini prandium almış cena da akşam yemeğine kaymıştır.

Prandiumun arkasından verilen öğle tatiline ise meridiatio denmekteydi.

Antik Yunan’ın aksine, Romalı kadınlar ve hatta onların çocukları ailenin erkek üyeleri arasında yer alırlar ve eve misafir davet edileceğinde onlar kadar söz sahibi olurlardı.

Ev sahipleri akşam yemeği için daha özenli giyinirlerdi. Zira bu bir Roma geleneğiydi. Giyimler süslü ve abartılı değil sade ve rahattı.

İmparator sofrası hariç toga giyilmezdi. Bunun yerine rahat ve sade bir kıyafet olan synthesis (bkz. Synthesis) giyilirdi.

Ev halkı kalabalık ise, her biri farklı bir yemek sanatında ustalaşmış birkaç aşçı bulunurdu. Roma yemekleri alışılmadık derecede zengin ve süslü olabilmekteydi.

Akşam yemeği üç bölümden oluşuyordu. İlk bölüm, gustatio bugünkü ordövr veya başlangıç yemeklerine eş değerdi ve genellikle hazırlanması kolay sebze, mantar, yumurta ve kabuklu deniz ürünlerinden oluşuyordu. Ana yemek ise tprimae mensae idi ve haşlanmış veya kızarmış et yemeklerinden meydana geliyordu. Bunlar sığır, kuzu, domuz, kümes hayvanlan, baharatlı soslarla hazırlanmış sosis çeşitleri olabilmekteydi. Yemeğin üçüncü bölümü ise tatlıydı. Meyva ve pastalar yenirken doğal tatlandırıcı olan bal ekleniyordu.
 

2. Cena: Roma'da günün esas öğünü olan akşam yemeği.

Bu yemek Roma toplumu için törensel bir nitelik taşırdı. Üç bölümden oluşurdu 1. Gustus (çerez), 2. Fercula (esas yemek), 3. Messae secundae (soğukluk, meyve).