Anasayfa / Kültürel ve Doğal Miras

Ceneviz Ticaret Yolu'nun Dünya Mirası listesine girmesi için Türkiye ve İtalya elele verdi

Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimler'in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında 18 Eylül’de İtalya’nın Cenova kentinde düzenlenen konferansta Ceneviz Ticaret Yolu’nun UNESCO yolculuğunda Türkiye ve İtalya arasındaki iş birliği bütün yönleriyle ele alındı.

 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile T-ONE organizasyonunda, Genova Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliği, Milano Başkonsolosluğu, Cenova Fahri Konsolosluğu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve İtalya Büyükelçiliği iş birliğinde Cenova’da 18 Eylül’de bir konferans düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan T-ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, “Bu değerlerin anlaşılması, anlatılması ve elbette korunması bizim açımızdan tarihi nitelikli bir misyondur. Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği olarak bu mirası gelecek kuşaklara hakkıyla aktarmaya kararlıyız” diye konuştu.

Konferansta Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Savaş Arslan, Arkeolog Nezih Başgelen ve Prof. Dr. Paolo Stringa’nın anlatımları ile Ceneviz Ticaret Yolu, ele alındı. 11. ila 15. yüzyıllar arasında Cenovalıların Akdeniz ve Karadeniz’i kapsayan geniş ticaret ağları incelenirken kalelerin ve surlu yerleşimlerin stratejik önemi ile tarihi olaylar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verildi...

Cenevizliler, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da ticaret kolonileri kurdu. Kıyılarda kaleler inşa eden veya eski kale kalıntılarını onararak kullanan Cenevizliler, Anadolu coğrafyasında da birçok eser bıraktı.

Anadolu kıyılarında Cenevizlilerin bir dönem kullandığı birçok yerleşim yeri bulunuyor. Bu yerleşimler arasında İstanbul’da Boğaz’ın Karadeniz çıkışında Anadolu Kavağı’nın hâkim bir tepesi üzerinde yer alan Yoros Kalesi; bir kale yapısı olmamasına rağmen Cenevizlilerden kalan kentsel savunma sistemindeki önemi nedeniyle Galata Kulesi; Karadeniz’de özellikle Cenevizliler döneminde ticari canlılığın merkezi olmuş Amasra Kalesi; Sinop Kalesi ve günümüzde de Ceneviz Kalesi olarak adlandırılan, denizcilik ve ticarette önem taşıyan Akçakoca Kalesi sayılabilir. Ege’de ise Cenevizliler döneminde önemli bir ticaret limanı olan ve kentin savunmasında önem taşıyan Foça Kalesi ile sağlamlığı ve görkemli yapılarıyla dikkat çeken Çandarlı Kalesi, Çeşme Kalesi, Güvercin Ada Kalesi ve Kuşadası Şehir Surları bulunuyor.

Bu kültür mirasının “Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimler” ismiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması nezdindeki çalışmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği (T-ONE) tarafından imzalanan iş birliği protokolü ile bir ileri adıma geçildi.