Çin'de 17 bin yıllık çömlek parçası bulunduğu açıklandı
Çinli arkeologlar, Çin'in Guangdong eyaletinin Ying şehrindeki Huangmenyan mağarasında süren arkeoloji kazılarında yaklaşık 17.000 yıllık seramik parçaları bulduklarını açıkladılar. Paleolitik çağda çömlek ifadesi hayli absürd görünse de seramik tarihi hayli geri gidecek gibi.
Xinhua Haber Ajansı'nın verdiği bilgilere göre, Yingde kentindeki Qingtang harabelerinde bulunan paleolitik dönem(!) çanak çömlek parçaları, güney Çin’in seramik üretiminin ilk yapıldığı bölge olabileceğine dair tezlere yeni kanıtı oluşturuyor.
Çinli arkeologlar 30 metrekarelik kazı alanında, yemek pişirme alanı, yiyecek depolama ve çöp dökümü için ayrı bölümler kullanıldığını ifade ettiler.
Amerikalı arkeologlar, 2012 yılınıda Science dergisinde yayınlanan araştırma ile Jiangxi (Ciangsi) şehrindeki Xianrendong Mağarası'nda (Şianrendong Mağarası) buldukları çanak parçalarının 20 bin senelik olduğunu açıklamıştı. Çömlekçiliğin başlangıcını sanılandan 10 12 bin yıl sene daha geriye götüren araştırmaya konu edinlen çanağın, yemek yapmak için kullanılan bir kazan olduğu düşünülüyordu.
Çömlekçiliğin yakın zamana kadar insanların tarım ile beraber yerleşik hayata geçtikten sonra ortaya çıktığına inanılıyordu. Çömleklerin büyük ve kırılabilir olması, yani avcı toplumlar için kullanışlı olmayışı bu düşünceyi deste
2018'deki yılında Çin'de en önemli arkeolojik alanlar listesinde yer alan Qingtang harabelerinde 2016 yılından bu yana yapılan arkeolojik kazılarda, taş aletler, insan ve hayvan kemikleri ile çanak çömlek parçalarından oluşan 10.000'den fazla kalıntı ortaya çıkarıldı.
arkeolojikhaber.com