Çin'de 40 - 45 bin yıl önce yaşamış at avcısı bir taş devri uygarlığı keşfedildi
1960'lı yıllarda ilk paleolitik bulgular saptanan Çin'in Shanxi eyaletindeki Shiyu Üst Paleolitik bölgesindeki arkeoloji kazılarında binlerce taş alet ve hayvan kalıntıları ile bir insana ait olduğu belirlenen bir kafatası parçası bulundu. Ne var ki bu parça kaybolduğu için tarihleme tahmini olarak yapılıyordu. Kalan malzemeler üzerinde modern radyometrik teknikler Çinli arkeologlar bir kronolojik zaman çizelgesi oluşturmayı başardılar. Taş alet kültürü geliştiren uygarlık 40-45 bin yıllıktı
Nature Ecology & Evolution dergisinde 18 Ocak tarihinde "Kuzey Çin'deki Shiyu'da 45.000 yıllık Üst Paleolitik maddi kültür" (Initial Upper Palaeolithic material culture by 45,000 years ago at Shiyu in northern China) başlığı ve Shi-Xia Yang, Jia-Fu Zhang, Jian-Ping Yue, Rachel Wood, Yu-Jie Guo, Han Wang, Wu-Gan Luo, Yue Zhang, Emeline Raguin, Ke-Liang Zhao, Yu-Xiu Zhang, Fa-Xiang Huan, Ya-Mei Hou, Wei-Wen Huang, Yi-Ren Wang, Jin-Ming Shi, Bao-Yin Yuan, Andreu Ollé, Alain Queffelec, Li-Ping Zhou, Cheng-Long Deng, Francesco d’Errico & Michael Petraglia yayınlanan makaleye göre, Asya'da insanlar tarafından 45.000 yıl önce bir maddi kültür oluşturulmuştu.
ALET ENDÜSTRİSİ OLUŞTURMUŞ AT AVCISI BİR KÜLTÜR
Makalede yer alan bilgilere göre; arkeolojik bulguların kapsamlı analizi oldukça gelişmiş bir maddi kültüre işaret ediyor. Tafonomik (çürüyen organizmaların incelemesi yöntemi) sonuçlar ve giysi analizlerine nedeniyle "at avcıları" olarak adlandırılan Shiyu sakinleri, tek tırnaklıların avlanması için karmaşık av teknikleri sergilemişler. Levallois yongalama tekniği ile ürettikleri çeşitli sivri uçlu aletleri, kazıyıcılar, öğütücüler ve deliciler içeren taş alet topluluğu, Üst Paleolitik Çağ'a ait dikkate değer bir alet uygarlığını belgeliyor... Hatta aletler arasında çok uzak mesafeden getirilmiş obsidyenler ile grafit taşından bir disk bulunması Shiyu Kültürünün (Şiyu Kültürü) iletişim ve ulaşım yeteneklerini de göz önüne seriyor.
Çin Bilimler Akademisi'nin Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü (IVPP), Griffith Üniversitesi, Bordeaux Üniversitesi önderliğindeki uluslararası ekipçe kazılan alandaki kültürün Homo Sapiens yani insan türüne ait olduğuna kesin gözü ile bakılıyor.
KÜLTÜRÜ OLUŞTURANLARIN 40 - 45 BİN YIL ÖNCE YAŞADIĞI ANLAŞILIYOR
Prof. Jia-Fu Zhang liderliğindeki ekibin Oxford Radyokarbon Hızlandırıcı Birimi ile işbirliği içinde gerçekleştirilen kronolojik çalışmada, hızlandırıcı kütle spektrometresi (AMS) radyokarbon tarihlemesi ve optik olarak uyarılmış lüminesans (OSL) tarihlemesi kullanıldığı ve tarihlendirme sürecinin 1963 kazısına kadar uzanan, antropojenik kesim izleri bulunan üç hayvan kemiği örneğinin analizi ile elde edildiği makalede yer alıyor.
Sonuçlara göre ana kültürel katmanın yaşının 45.800 ila 43.200 yıl önce olduğunu gösterdi.
ALANDA İNSAN, NEANDERTHAL VE DENİSOVAN TÜRÜNE AİT İZLER BULUNDU
Çin'in Shanxi eyaletindeki Shiyu Üst Paleolitik bölgesinde 1960'lı yıllardan beri paleolitik taş aletler ve hayvan kemikleri bulunuyor ve alanda Homo Sapiens ile Neanderthal ve Altay İnsanı olarak da tanımlanan Denisovan insansı türünün yaşadığı tahmin ediliyordu. Hebei Eyaleti Kültürel Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü (HPICRA) tarafından 2013-2014 yıllarında arkeoloji kazılarında alanda yapılan arkeoloji kazılarında 15.000'den fazla taş alet, çok sayıda hayvan kalıntısı ve Homo sapiens türüne ait olduğu belirlenen bir hominid kafatası parçası bulunmuştu.
Shiyu Üst Paleolitik bölgesinde bulunan arkeolojik kalıntıların bir kısmı Pekin'deki Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü'ne taşınırken, kafatası parçası da dahil olmak üzere bazı kemik parçaları kayboldu. Bu yüzden alandaki bulguların tam olarak ne aman ve hangi türce oluşturulduğu tam olarak tahmin edilemiyordu.
Makalede yer alan bilgilere göre bulgular, Homo sapiens'in Asya kıtasındaki yayılımı ile kuzey Çin'e gelişine dair yeni bilgiler sağlıyor. ana sahiptir.
Zülfikar Emin - Arkeolojikhaber.com