Çin'de beylik sistemi ile yönetilmiş 3000 yıllık yurtluk keşfedildi
Shaanxi Arkeoloji Enstitüsü, arkeologların keşfettiği 800.000 metrekarelik yerleşim alanın tarihinin M.Ö 1000'li yıllara indiğini belirtti.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuzeybatısındaki Shaanxi (Şensi) Eyaleti'nin Hancheng kentine bağlı Zhiyang Kasabasının Taoqu bölgesindei beylik sistemi içinde yurtluk olduğu tespit edilen bir yerleşim alanı tespit edildi. Shaanxi Arkeoloji Enstitüsü'nden yapılan açıklamada 800.000 metrekareyi kapsadığını tepit edilen alanın tarihinin geç Batı Zhou Hanedanlığı yıllarından (MÖ 1046-771) erken İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'ne (MÖ 770-476) kadar uzandığı belirtildi.
Çin'in resmi ajansı Xinhua'nın haberine göre; Hancheng Şehrindeki Zhiyang Kasabasında bulunan Taoqu bölgesinde arkeolojk alan, 1980'lerde keşfedildi ve 2020 yılından itibaren arkeologlarca kazılmaya başlandı.
İki yılı aşkın süren arkeolojik kazılar esnasında bugüne dek, ortak yerleşim alanlarının dışında, üst düzey insanlara ait farklı boyutlarda pek çok mezar ortaya çıkarıldı.
Arkeologlar şimdiye kadar bölgede yedi büyük mezar ortaya çıkardılar. Enstitü araştırmacısı Geng Qinggang, bu mezarlarda çok sayıda döşeme kiremitleri, boru şeklinde kiremitler, çanak çömlek parçaları, kemik aletler ve bazı bronz eşyalar bulunduğunu söyledi.
Geng, mezarların yaşı, defin gelenekleri ve bronz eşyalar üzerindeki yazıtların, Taoqu bölgesinin Batı Zhou Hanedanlığı'nın sonlarında ve İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'nin başlarında bir "beyliğin" merkezi olarak hizmet ettiğini öne süren ilk kanıtlar bulduklarını belirtti.
Geng'e göre eldeki arkeolojij bulgular, ceza sistemi, siyasi coğrafya ve etnik entegrasyon gibi tarihi konuları incelemek için önemli akademik değere sahip.