Anasayfa / Arkeoloji / Asya

Çin'de Hun izleri taşıyan 2 bin yıllık kalıntılar bulundu

Çin'de 2 bin yıllık antik kent keşfedildi. İç Moğolistan'da ortaya çıkarılan kalıntılar Doğu Han Hanedanlığı dönemine ait arkeolojik bulgularda Hunlara ait eşyalara rastlandı.

 

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde yapılan arkeolojik kazılarında, 2 bin yıllık düşünülen antik kent kalıntılarına ulaşıldı. Yaklaşık 210 hektarlık alanı kaplayan kalıntılar, 5 bin 850 metre uzunluğunda surla çevrili ve şehir surlarının dışında da bir hendekten bulunuyor.

Şinhua ajansının haberine göre, kalıntılar, Çin'in Doğu Han Hanedanlığı (M.S. 50-220) döneminde inşa edilen Çin Seddi'nin 1 kilometre 300 metre kuzeybatısında ortaya çıkarıldı.

Çinli Arkeologlar, antik kentin, o döndemde tehdit teşkil eden Güney Hun birliklerini durdurmak için Doğu Han Hanedanlığı tarafından inşa ettirildiğini tahmin ediyorlar.

Kent sınırları içinde bulunan yüzü aşkın konut antik Çin'de kuzeyli etnik gruplarının kullandığı askeri kampların özelliklerini taşıyor. Yapılar arasında 32 metre çapında bir de çadır bulundu.

Kazı alanında bulunan çanak çömleklerin dalga ve yay şeklinde desenler taşıması ve altına yakın yerlerde  küçük delikler barındırması,  Hun kültürüne (Hiung-nu - Xiongnu) ait olduklarını gösteriyor.

Hunlar (Xiongnu halkı) Çin kaynaklarına göre; M.Ö. 3. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve savaşçı göçebe kabilelerden oluşuyordu. Ortaya çıktıkları tarihten itibaren Çin ve dünya tarihinde önemli izler bırakan Hun Devletleri ile Çİn'in Han Hanedanlığı kanlı savaşlar yapmıştı.

arkeolojikhaber.com