ÇOBİLTUM Toprak Analiz Laboratuvarı açıldı
ÇOBİLTUM bünyesindeki Arkeometri Laboratuarı’nda arkeolojik kazılardan elde edilen metal, seramik, cam, cüruf, kayaç vb. her türlü kültürel maddi varlık üzerinde fen bilimsel yöntemlerle analizler gerçekleştiriliyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM) bünyesinde Kurulan Toprak Analiz Laboratuvarı törenle açıldı.
Yeni binasında kurulumu tamamlanan ve Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü üzerinden ücret karşılığı hizmet vermeye başlayan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Laboratuvarında; ICP, İyon Kromatografisi, LC-MSMS, GC-MS, Karbon-Kükürt, Kalorimetre ve UV-Vis cihazları yer alırken, bu ay içinde AFM cihazının da hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.
Açılışa, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ekrem Karadağ, Çanakkale Ticaret Borası Başkanı Kaya Üzen, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz, ÇOBİLTUM Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Yenice Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Özcan, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Atilla Eraslan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Ahmet Güler ve Çanakkale Milletvekilli Ayhan Gider'in yanı sıra çok sayıda konuk katıldı.
Açılışta konuşan Çanakkale Milletvekilli Ayhan Gider,, toprak tahlilinin önemine dikkat çekerek; “Toprak tahlili çok yavaş ilerleyen bir konu. Ben bildim bileli bu çok yavaş ilerleyen bir mesele ve bunda gübre şirketlerinin de etkisi var diye düşünüyorum. Bu konuda üniversitemizin görev üstlenmiş olması takdire şayan bir hareket. Bütün emek verenleri kutluyorum. Toprak tahlili bizim için çok önemli bir konu. Çünkü ülkemizde aynı ova içerisinde birkaç nokta farklı değerler taşıyabiliyor. Dolayısıyla her nokta için o toprakları koruma adına gereken gübre miktarını söylemek zorundayız” dedi.
ÇOMÜ’nün magazin ya da söylemlerle değil, bilimsel çalışmalarla anılmasını istediklerini belirten Gider; “Her meslek grubunun üzerine verilen özerkliği farklı şekilde kullandığını görüyoruz. Mesela meslek gruplarını savunsun diye kurulan odalar, bir bakıyorsunuz ki, memlekete tersten ayar vermeye çalışıyor. Memleketin düşmanı ne söylerse onu söylemeye kalkıyor ve o vakit bütün değerini kaybediyor. Mali Müşavirler Odası kendi alanlarında bir şey söylediği zaman başımızın üzerinde yeri var. Tıpkı bir akademisyenin kendi alanında söylediği her şeyin akademik özgürlüğe gireceği, ancak içinde bulunan kini kustuğu zaman da hiçbir anlam ifade etmeyeceği gibi. Bu bugünün meselesi değil. Bu herhalde insanın inkişafı içerisine oturacak bir konu diye düşünüyorum. İnşallah bizim çocuklarımız bunları çok fazla yaşamazlar. Arkeoloji laboratuvarını gezdik. Bunu gurur duyarak söylüyorum. Burada analizi yapılan bazı numuneler, İsrail’den bize bedeli karşılığında analiz yapılmak üzere gönderilmiş numuneler. ÇOMÜ’nün teknik bilgisine İsrail’de bile güven var ve para vererek kendi ürünlerini burada analiz ettiriyorlar. Biz son yıllarda büyük ivme kazanan ÇOMÜ’nün bu tip bilimsel çalışmalarla anılmasını istiyoruz. Çünkü bilimle anılacak kadar birikimi var bu üniversitenin. Sadece magazinle ya da olur olmaz çıkışlarla değil de bunlarla anılırsa hem Çanakkale’ye hem de ÇOMÜ’ye daha fazla hayırlar getireceğini ve ekonomiye hayat vereceklerini biliyorum” ifadelerini kullandı.
“İsrail, ÇOMÜ Arkeometri Laboratuarı’nda analiz yaptırıyor”
ÇOBİLTUM bünyesinde yer alan Arkeometri Laboratuarı’nda arkeolojik kazılardan elde edilen metal, seramik, cam, cüruf, kayaç vb. her türlü kültürel maddi varlık üzerinde fen bilimsel yöntemlerle analizler gerçekleştirildiğini belirten Gider; “Laboratuarda, hasarsız kimyasal analiz ve hassas numune alma işlemleri ardından gerçekleştirilen inceleme yöntemleri ile arkeologların ihtiyaç duyduğu malzeme yapısı, üretim yöntemi ve üretim merkezi saptamaya yönelik bilimsel veriler üretiliyor. Ayrıca taşınabilir cihazlar yardımıyla müze, ören yeri, kazı deposu gibi yerlerde uzmanlar aracılığıyla yerinde analiz ve numune alma hizmeti veriliyor. Bu kapsamda bugüne kadar Çanakkale’de yer alan Gürpınar ve Parion arkeoloji kazı alanlarının yanı sıra Çanakkale Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi’ne ait buluntular laboratuarda incelendi. Laboratuar, uluslararası işbirlikleri çerçevesinde İsviçre’de Bern Üniversitesi ile Adana Sirkeli Höyük buluntuları arkeometri incelemelerini ortaklaşa gerçekleştirdi. Ayrıca İsrail’de yer alan Tel Akko arkeoloji kazılarına ait buluntular ÇOMÜ’de incelenmektedir” dedi.