Çökmüş vaziyette gömülmüş iskelet bulundu
Kostolec kasabasında yürüyüşe çıkanların taş sandıkları nesnenin kafatası olduğu anlaşıldı. Kafatasının mezara çökmüş vaziyette gömülen bir iskelete ait olduğu ortaya çıktı.
Slovakya'nın arkeolojik buluntu açıdan zengin yerleşim alanlarından Kostolec'de yürüyüşe çıkan bir grup tepesi toprağın üzerine çıkmış bir kafatası fark ettiler.
Kostolec kasabasında Ducové ve Hubina köyleri arasındaki alanda yürüyüşe çıkan gruptan Štefan Kubovčík yerde beyaz taş sandığı kafatasına bastığında bir gariplik olduğunu hissetti. Toprak zemindeki beyaz taşın nasıl o kadar düzenli şekillenmiş olduğunu merak eden Štefan Kubovčík, eğildiğinde taşın üzerinde dikişe benzer zigzaglı kısımlar olduğunu fark etti.
Daha dikkatli baktığında aslında bir taşa değil kafatasına bastığını anladı. Kafatası toprakla dolmuştu ve bu nedenle üzerinden geçen ayakların basıncına direnebilmişti.
Slovak Spectator gazetesinin haberine göre; Kafatasının bulunduğu ihbarı Bölgesel Anıt Enstitüsü'nü (KPÚ) Trnava'yı harekete geçirdi. Arkeologlar kafatasını çıkardıklarında onun aslında bir iskeletin başı olduğunu anladılar. Yapılan arkeolojik kazısı ile iskeletin tamamı çıkarıldı. İskeletin çökmüş şekilde gömülmüş ve o güne dek el değmemiş bir mezardan çıkarıldığı anlaşıldı.
KPÚ Trnava arkeologu Peter Grznár; "Bu bulgu için Kostolec'e özen gösteren ziyaretçimize müteşekkiriz. Bu arkeolojik buluntu bir hayl ilginç. İskeletin hangi çağdan kaldığını belirlememiz çok zor. çünkü mezarda yaşını belirlemeye yardımcı olacak hiçbir buluntu yoktu" dedi.
Kostolec'de Velatice kültürünün yerleştiği dönemlere ve daha erken tarihlerde Tunç Çağı'nda (M.Ö. 1300-1900) ait mezarlar bulunduğunu hatırlatan Peter Grznár; "Bu mezar için iki seçenek olasıdır. Bronz Çağı'ndan öncesi bir mezar olabilir, bu iskeletin çökmüş konumunu açıklar. Ancak eğer bu doğruysa, bölgede tarih öncesi yerleşim alanı düşündüğümüzden daha büyük demektir. İkinci ihtimali ise iskeletin Orta Çağ kökenli olması. Ancak bu durumda da bir mezar zemini bulma olasılığınız güçlüydü. Halbuki iskelet toprağa gömülüydü" dedi.
KPU arkeolog Matuş Sládek, bu şekilde cesetlerin çökmüş olarak gömüldüğü mezarların çok nadir bulunduğuna dikkat çekti.
Öte yandan mezara cesedi çökmüş vaziyette gömen kültürler arasında Hititlerin de olduğu biliniyor.