Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Comitia tributa

Comitia tributa nedir?

 

Comitia tributa: Başlangıçta bir concilium niteliğindeydi.

MÖ 287 yılında Lex Hortensia'nın kabul edilmesiyle bu meclisin kararlan (plebiscita), senatonun onayına gerek kalmaksızın bağlayıcı bir nitelik kazandı.

Bileşimi comitia cerituriata ile aynı olmakla birlikte dada esnek bir yapı taşıyan comitia tributa, aynı zamanda birçok alanda öne çıkarak tribunus plebisleri (Roma'da plebleri yöneticilerin keyfi eylemlerinden korumakla görevli memur) ve aedilis plebcüen {pleblerin bayındırlık görevlileri) seçmeye başladı.

Tribunusların bir görevi de meclisi toplantıya çağırmak ve yönetmekti.

Önceleri dışta bırakılan patriciîersonradan meclis üyesi olarak kabul edildi.

Kabileler zenginlik temelinde örgütlenmediğinden, comitia tributa, comitia centuriataya oranla daha demokratikti.

Ama daha kalabalık olan kırsal varlıklı sınıflar egemen durumdaydı. İmparatorluk döneminde Roma topraklarının aşırı genişlemesi uzak yörelerdeki Roma vatandaşlarının comitialara katılmasını giderek güçleştirdi.

Augustus'un Roma dışmdaki vatandaşlara bulundukları kentlerde oy verme kolaylığı getirmesine karşın comitialar önemini büyük ölçüde yitirdi.

Atama, yasama ve yargı işleri imparatorun yetki alanı içine girmeye başladı. Comitiaların kayıtlara geçen en son yasası, MS 98 yılında imparator Nerva'nın uyguladığı tarım yasasıdır.

Municipiumlar (belediye) ve kolonilerde yüksek görevlileri seçen ve yerel konularla ilgili yasaları çıkaran comitialar da imparatorluk dönemiyle birlikte gerilemeye başladı.