Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Constantinus

Constantinus kimdir?

 

1. Constantinus I: (Büyük) MS 273337. MS 306-337 arasında Batı Roma impa­ratoru.

Constantius I’in oğludur. Roma İmparatorluğu tarihindeki önemli imparatorlardan biridir. Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul etmiş, yeni bir baş­kent inşa etmiş ve Diocletianus’un getirdiği dörtlü yönetim (tetrarşi)’den sonra yönetimi yeniden tek elde toplamıştır.
Gençliği imparator Diocletianus’un sarayında geçmiştir. Galerius tahttayken seferlere katıldı. Babası Batı Roma imparatoru olduğunda onunla birlikte Britannia seferinde bulundu. Babasının ölümünden sonra ordusu tarafından augustus ilan edildi (MS 306). MS 312’de Maksentius’u Roma yakınlarında, Milvian Köprüsü Savaşı’nda yenip öldürdükten sonra kente girdi ve senato onu augustus olarak tanıdı. MS 3l6’dan sonra diğer augustus Licinius ile ara­larında anlaşmazlık baş gösterdi. Buna karşın aralarında yaptıkları anlaşma sekiz yıl uygulandı. MS 323’te çatışma kaçınılmaz olmuştu. Aynı yıl içinde ön­ce Hadrianopolis daha sonra Khrysopolis yakınlarında Licinius’u iki kez yendi, bir yıl esir tuttuktan sonra öldürttü. Böylece imparatorluğun tek haki­mi oldu. Bu savaştan sonra Gotlara karşı yapılan bazı seferler dışında son on dört yılında hiç savaş yaşamadı. MS 325’te I. Hristiyan Konsülü onun girişi­miyle Nikaia’da toplandı ve Ariusçuluğu (Arius) mahkum etti. MS 337’de Sasanilere karşı sefer hazırlığı içindeyken Nikomedia yakınında öldü, ölü­münden kısa bir süre önce vaftiz edildi. Constantinus Ortodoks Kilisesi’nce aziz olarak kabul edilmiştir.
Sağlıklı ve enerjik bir hükümdar, iyi bir askerdi. Ancak son yıllarında çevre­sindeki bazı değersiz kişilerin etkisinde kalmıştır. MS 326’da oğlunu zina yap­tığı kuşkusu ile, karısını ise oğlunun ölümüne zemin hazırlatmak suçuyla öl­dürttü. MS 313’te yayımlattığı Milano Fermanı Hıristiyanlara hem dini ser­bestlik getirdi hem de önceden el konulan mallarını iade etti. Bu fermanı ya­yımlarken Hristiyanlığın tüm uyruklarını birleştirecek bir güç olabileceğini düşünüp siyasi hesaplar da yapmış olması muhtemeldir. Bu eylemi ile Bizans ve Batı Avrupa Orta Çağ uygarlığına yol açan Hıristiyan kültürünün temelle­rini atmıştır. Pagan törenlerine katılmayı kabul etmediği için halkın tepkisiy­le karşılaştığı Roma’da fazla oturmadı. Ayrıca Roma sürekli sorun yaratan ku­zey ve doğu sınır bölgelerinden uzak kalmıştı, siyasi kontrolü güçleştiren bir konumdaydı. Bu sebeplerden Constantinopolis adını verdiği Byzantion kentini başkenti yaptı. Bu kenti ‘ikinci bir Roma’ yapmak için geniş çaplı bir imar hareketine girişti, birçok kilise yaptırdı. Diocletianus’un başlattığı idari ve as­keri reformları pekiştirmiş, Sasanileri Hıristiyanlaştırmak için plan yapmıştır. Onun döneminde solidus denen yeni bir altın sikke türü tedavüle girmiştir. Dante onun Hıristiyan kilisesine geniş araziler bağışlamasının nice kötülükle­rin başlangıcı olduğunu yazar.

2. Constantius I: MS 305-306 arasında Roma imparatoru.

Yaklaşık MS 250’da Illiria’da doğdu. MS 293’de tetrarşi’nin kurulmasından sonra Maksimianus’un caesar’ı olarak atandı.  Kendini imparator ilan eden Carausius’u Fransa’nın kuzeyindeki Gesoriacum’da yenerek ve saf dışı bırakması en önemli icraatıdır. Britannia’da York’ta ölmüştür. İyi yetişmiş kültürlü bir yöneticiydi.