Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası, Antalya ili, Alanya ilçe merkezine bir km uzaklıkta yer alan karstik mağaradır.

 

Milyonlarca sene önce meydana geldiği tahmin edilen mağaranın kireçtaşı ve mermer duvarlarındaki çatlaklar, deniz dalgalarıyle yüzey sularının aşındırması neticesinde olmuştur. 

Mağaranın içi sarkıt ve dikitlerle kaplıdır. Deniz kıyısında olan mağara 1948’de bulunmuştur. Tavan yüksekliği 15 metredir.

Yaklaşık 200 metrekarelik bir alanı kaplar. Havasında karbondioksit, yüksek oranda nem ve radyoaktivite bulunmaktadır. Turistik önemi fazla olan mağara, havasının astım ve benzeri hastalıklara iyi geldiği inancıyla ziyaret edilir. 

Damlataş Mağarası; 1948 yılında Alanya İskelesi inşaatında kullanılmak için taş temin etmek için patlatılan dinamit sonucu tesadüfen bulunmuştur. 

Patlama sonrasında açılan delikten içeri girenler gördükleri manzaradan hayrete düşmüş ve tai ocağı olarak başka alan bulup burayı turizme kazandırmayı düşünmüşlerdir. 

O yıllarda bazı mağaraların astım hastalığına iyi geldiğinin keşfi üzerine mağara daha da popülerlik kazanmıştır. 

Yapılan incelemeler sonrasında mağaranın on-on beş bin senede oluştuğu tahmin edilmektedir.

Alanya bölgesinin yurdumuzun en fazla yağmur alan yerlerinden birisi olması da mağaranın oluşumuna büyük hız vermiştir. Bolca yağan yağmurların bir miktarı gaz, karbonikli su ihtiva etmesi nedeniyle, kireç taşı ve benzerlerini erittiği için, kalker ve kireç taşından oluşan bölgelerde mağaramızda olduğu gibi boşluklar oluşturur.

Erimeler devam ederken büyük boşluklar ve bu boşluklara sızan damlacıklar donarak aşağı doğru sarkar, damlanın düştüğü yerde de daima donma olayı gerçekleştiğinden aşağıdan yukarı dikitler ve yukarıdan aşağıya da sarkıtlar meydana gelir. Sarkıt ve dikitler uza­malardan dolayı bazen bir yerde birleşebilirler, bunlar da mağaranın sütunlarını oluştururlar...  

Bu damlama özelliğinden dolayı mağaraya " Damlataş Mağarası" ismi verilmiştir. Mağara senenin 6 ayında devamlı damlar.yazın gelenler ise bu damlamayı göremez.

Mağaranın giriş Kapısından içeri girince 20/30 m. uzunluğunda bir geçit, 13/14 m. çapında ve 15 m. yüksekliğin de silindirik bir boşluk, bu boşluk içinde de insanı büyüleyen bin bir renkli sarkıt ve dikitler, ayrıca 15 bin senede oluşmuş sütunlar vardır.mağarada iki katlı olan bu boşluk 2500 m3. hava ihtiva etmekle beraber, içindeki ısı yaz-kış hep 23.3 derece .

Mutlak rutubet 19.6 derece,nispi rutubet %98'dir.

Mağara dış tesirlerden arınmıştır,havasında bol miktarda asit kar­bonik vardır,hava basıncı deniz seviyesinden biraz aşağıda olmasına rağmen 760 mm'dir. Mağara boşluğunun tamamı 180/200 m2 kadardır. Mağaranın her tarafında on metreyi bulan kalınlık sebebiyle, çökme ihtimali yok denecek kadar azdır.