Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Dana Adası: Pithyussa Antik Kenti

Dana Adası nedir? Dana Adası nerededir? Dana Adasının antik adı nedir?

 

Dana Adası (Pityussa Adası / Kargıncık Adası); Akdeniz'de, Mersinin Silifke ilçesi sınırlarındadır. Antik adı Pithyussa'dır. Uzunluğu 2500 metre adanın rakımı 275 metredir.  Adanın daha çok kuzeybatı yönünde yoğunlaşan ve kıyıda yer alan mimari kalıntılarının malzemeleri ne yazık ki sonradan sökülerek ve teknelerle taşınarak binalarda devşirme malzeme olarak kullanılmıştır.

Pityussa Antik Kenti, Aphrodisias’ın kuzeydoğusunda, Güvercin Adası’nın güneybatısında yer alan ada üzerindeki yerleşimdir. Aphrodisias ile birlikte kurulan kent, Roma Dönemi’nde bağımsız bir kent Pityussa olmuştur.

Ada kentin Kıbrıs, Mısır, Aphrodisias, Komardias, Holmi ve Seleukeia ile yakın ticari ilişkileri olmuştur. Pityussa antik kentinde çok sayıda su sarnıçı, Roma Dönemi’ne ait evler, lahitler, hamamlar, Bizans Dönemi kilise kalıntıları bulunmaktadır. Kilikia Aphrodisias’ı Silifke-Anamur karayolunun 35. km.’sinde, Işıklı Köyü’ne gelmeden önce güneye ayrılan 14 km. lik bir yol ile ulaşılmaktadır. Ovacık Yarımadası üzerindedir. Kent doğu ve batı yönlü iki antik limana sahiptir. Doğu limandaki Köserelik Adası da kalıntılar içermektedir. Bu adanın Roma ve Erken Bizans Dönemi’nde nekropol alanı olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Yarımada da Antik Döneme ait yapıların temel kalıntıları göze çarpmaktadır. Aphrodisias Arkaik Çağ’a kadar uzanan bir geçmişe sahip olmakla birlikte daha çok Erken Bizans Dönemi bazilikal planlı kilise kalıntısı ile meşhurdur ve mozaikli taban günümüze kadar korunmuştur. Bu tabanda bitkisel, geometrik ve hayvan motiflerinin aralarında kitabeler vardır. St. Panteleon Kilisesi olarak bilinen yapı 1972’de L. Budde tarafından kazılarak ortaya çıkarılmıştır.

Yarımadanın kenarına kadar duvar kalıntıları bulunmaktadır. Bunlar arasında poligonal duvar örgü sistemli kuleli sur kalıntısı Hellenistik Dönem’e aittir. Roma Dönemi’nde yerleşim yeri olarak önemini kaybettiğinden, bu döneme ait kesin bir yapı kalıntısına rastlanmamıştır. Kilisenin doğusunda yer alan denizin dibinde de yoğun amphora yıgınlarına rastlanmıştır.

2016 yılında adanın kuzey kıyılarında 274 gemi çekek yeri olan antik tersane tespit edilmiştir. Deniz tabanında savaş gemilerine ait demir mahmuz bulunmuştur. Şimdiye kadar bulunanların en büyüğü olan antik tersanenin Genç Tunç Çağına kadar kullanıldığı düşünülmektedir. Adada MÖ 12. yüzyılda antik Deniz Kavimlerinden Denyenlerin (danuna) yaşadığı sanılmaktadır.

Dana Adasında Nasıl Gidilir: Taşucu'ndan hareket eden günübirlik gezi tekneleri ile çevresinden geçilmektedir. Özel yat ve teknelerle veya Taşucu'ndan deniz araçları kiralanarak ulaşılabilir.

Görsel www.danaadasi.com sitesinden alınmıştır.