Datça'daki Tarihi Kilise Kültür Evi olacak
Datça şehir merkezine 3 kilometre mesafedeki Hızırşah Mahallesi'nde bulunan, 19'uncu Yüzyıl'dan kalma tarihi Rum Kilisesi, restore ediliyor.
Datça'ya 3 kilometre mesafedeki Hızırşah Mahallesi'nde bulunan, 19'uncu Yüzyıl'dan kalma tarihi Rum Kilisesi'nde, restorasyon çalışmaları sürüyor.
Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi'nin işbirliğinde restore edilecek tarihi kilise, çalışmaların tamamlanmasından sonra 'Kültür evi' olarak hizmete açılarak, turizme kazandırılacak.
Datça Belediyesi'nin, 1970 yılında mülkiyetine geçen tarihi kilise için hazırladığı, 'Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası Projesi' geçen yıl GEKA tarafından kabul edildi. GEKA'nın desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ve Datça Yerel Tarih Derneği'nin işbirliğinde Hızırşah Rum Kilisesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor. Geçen 28 Ocak'ta başlayan çalışmaların, 2017 yıl Ekim ayına kadar tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi. GEKA'nın 2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında yer alan projenin, toplam bütçesinin 606 bin 800 TL olduğu açıklandı. Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, "Proje bütçesinin yüzde 75'lik kısmı GEKA tarafından karşılanacak, yüzde 25'lik bölüm ise Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi arasında yarı yarıya paylaşılarak temin edilecek" dedi.
Yıllarca çeşitli kazılarda bulunan tarihi eserlerin konulduğu depo olarak kullanılan kilisenin, proje kapsamında, sergi ve toplantı salonlarının yer alacağı bir kültür evine dönüştürülerek, turizme kazandırılacağını belirten Uçar şunları söyledi:
"Datça'da arkeolojik eserlerin sergilenebileceği bir müze olmadığından, restorasyonu tamamlanacak yapıda tematik olarak arkeolojik eserlerin ve yerel tarihe özgü etnografik değerlerin sergilendiği, fotoğraf, resim sergilerinin ve kültür organizasyonlarının yapılabileceği bir mekan oluşturularak kültür hayatımıza kazandırılacak ve Datça'nın bu açığı kısmen de olsa kapatılacaktır. Restorasyonu yapılan tarihi yapının yaşayan bir arkeoloji, yerel tarih sergi alanı ve kültür merkezi haline getirilmesiyle Datça'nın kültürel, tarihi ve arkeolojik değerleri hakkında farkındalık yaratılacak, Datça'ya sadece deniz, güneş, kum için değil, doğayla iç içe yaşanacak bir kültür turizmi için de bölgeye gelen ziyaretçi profili yaratmak da amaçlanmaktadır."