Deepfake: Derinsahte
Deepfake nedir? Derinsahte nedir?
Deepfake; yüz değiştirme algoritmasına dayalı teknolojik bir uygulamadır. Kelime anlamı ‘derin sahte’dir, ancak kavram olarak "derin örtüştürme" daha doğru tabirdir.
Yapay zeka temelli olarak insanların; jest, mimik, doğal özellik ve imajlarını sentezleme tekniğidir.
Sanal ortamda yüz değiştirme uygulaması olan Faceswap uygulamasından yola çıkılarak geliştirilmiştir.
GAN (generative adversarial network / Üretken ters bir ağ) adı verilen bir tür otomatik öğrenme tekniği kullanılarak mevcut görüntü ve videoları birleştirilerek ve kaynaştırılarak kullanlır. Yazılımın temeli TensorFlow ve Keras gibi çoklu açık kaynaklı kütüphanelere (Open Source Libraries) dayanmaktadır.
Sinir ağları içeren insan yüzü sabit görüntüler halinde tanımlanarak başka bir yüzle değiştirilir. Akıllı uygulama saniyede 30 ila 60 fotoğraf arasında tekrarlayıp, Yapay Zeka (AI) sayesinde o yüzü başka bir yüzün hareketleri ile birleştirmektedir. Bu sayede tanımlanan asıl yüze, bir başka yüz tarafından istenilen her mimik yaptırılabilmekte ve her söz söyletilebilmektedir.
Bu yöntemin tarihi karakterlere günümüzde canlandırma sağlanması gibi oldukça yararlı olanaklar sağlasa da kötüye kullanılması halinde yararından çok zararı vardır. Özellikle hukuki, yönetimsel ve protokol esasına dayalı ilişkilerde bu tür görüntüler ciddi tehlike arz ettiği gibi, politik ve ideolojik yönlendirme ve tahrik tehlikesi de barındırmaktadır.
Deepfake yöntemiyle; bir insanın, gerçek olmayan görüntüleri oluşturularak, kişilik hakkına saldırı derecesine varan sınırlar zorlanmaktadır. Bu yöntemle, sahte pornoların ünlülere aitmiş gibi göstererek sanal aleme yüklenmesi ile ortaya çıkan tartışmalar, siyasi kişiliklerin sahte demeçleri ile sürmüştür.