Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Deiphobos

Deiphobos nedir?

 

Deiphobos: Priamos'la Hekabe'nin oğlu. 

Troya savunmasında yiğitçe çarpışan savaşçılardan biridir.

Gözü pek ve akıllı olduğu için Hektor kardeşleri arasında en cok onu sever, ona güvenir ve bunun içindir ki tanrılar, özellikle Athena Hektor'un ölümünü sağlamak için onu araç olarak kullanırlar.

Akhilleus'la Hektor ölüm-kalım savaşına girişmişlerdir ki, tanrılar Hektor'un öleceğine karar verirler.

Athena yeryüzüne iner veönce Akhilleus'a görünüp kendisiyle birlikte çarpıştığını, Hektor'u gidip kandıracağını söyler, sonra Deiphobos'un kılığına girerek Hektor'a yaklaşır. Deiphobos kılığında Athena birkaç parlak sözle iyice kandırır Hektor'u o da, güvenle saldırır düşmana, atar kargısını.

Bundan sonraki sahne İlyada'nın en dokunaklı, insanca değeri en yüksek olan sahnesidir. Deiphobos'un adı geçmez artık İlyada'da. Ama sonraki efsaneler Paris öldükten sonra, onun Helene için Helenos'la yarışmaya girdiğini, kadını kazanıp aldığını, onunla evlendiğini, sonra da Troya düşünce Odysseus'la Menelaos'un onun evine birlikte saldırdıklarını, kendisini öldürüp bedenini paramparça ettiklerini anlatırlar.

Homeros'un en güzel, en temiz kişilerinden birini kirletip lekelerler böylece. Biz onlara kulak vermeyelim, bizim için Deiphobos llyada'nın Deiphobos'u kalsın, yani kaderin elinde oyuncak olup en sevdiği ağabeyisine kıyan trajik bir kişi.