Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Deneysel arkeoloji gemisi Abora IV İstanbul'da yardım istedi

Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz’in antik çağda papirüsten yapılmış gemilerle Mısır ile Karadeniz arasında deniz ticaretinin mümkün olabileceğini ispatlamak için inşa ettiği Abora IV İstanbul Boğazı girişinde S.O.S verdi. Medyada Papirüs Gemi olarak lanse edilen antik gemi replikasının yardımına Kıyı Emniyeti ve Sahil Güvenlik ekipleri yetişti.

 

Antik Mısırlıların papirüs bitikisinden yapılan yelkenlileriyle 4 bin yıl önce Akdeniz ile Karadeniz arasında deniz ticareti yaptığını ispatlamak amacıyla hayata geçirilen " Mısır Medeniyetinin İzinde: Karadeniz'den Akdeniz" deneysel arkeoloji projesi için yola çıkan Abora IV karadenizin dalgalarıyla baş etmekte zorlandı.

1 Ağustos’ta Rusya'nın Soçi limanından Karadeniz sularına indirilerek yola çıkan Abora IV, dün akşam İstanbul Boğazı girişinde Yunan Mitolojisine "Kilitlenen Kayalar" olarak yer alan Rumeli Feneri kıyılarında zor anlar yaşadı.

Rumeli Feneri Balıkçı Limanına sığındı

Sosyal Medya'nın renkli kullanıcıları arasında yer alan Bosphorus Observer (İstanbul Boğazı Gözlemcisi) Yörük Işık'ın verdiği bilgilere göre antik gemi replikası Abora IV dün akşam, Boğaziçi'nin kuzey girişinde batma tehlikesi geçirdi. Gemiden yapılan S.O.S. çağrısı üzerine yardıma koşan Boğaziçi Kıyı Güvenliği ve Türkiye Sahil Güvenliği ekipleri Abora IV'ü Rumeli Feneri Balıkçı Limanına ulaştırdı.

Fotoğraf: Yörük Işık

Yörük Işık bir diğer mesajında, "Deneysel arkeologlar, eski Mısırlı tüccarların Karadeniz bölgesinden demir alet ithal etmek için gemileri kullandıkları teorisini test etmek için sazlık teknesinde 3 bin kilometrelik bir yolculuğa çıkmıştı. Sadece papürüs kamışı  ve ahşap kullanılarak inşa edilen Abora IV, Varna'dan İskenderiye'ye seyahatine başladı." ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: Yörük Işık

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama

Dün Dışişleri Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada; "Alman arkeolog Dr. Dominique Görlitz'in antik döneme ait kaya resimlerinden esinlenerek, tasarladığı, 'ABORA-IV' adlı kamıştan yapılan mamul replika geminin, rüzgara karşı yol alabildiğini kanıtlamak ve zamanında Mısır'dan yola çıkan kamış gemilerin Karadeniz'e geçerek, Tuna Nehri'ne kadar uzanan ticaret hattını kullandıklarını ortaya koymak üzere yola çıkacağı belirtildi. Geminin 'Sword sailing' adı verilen denizcilik yöntemiyle Karadeniz'e açılıp, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçerek Ege Denizi'ne ulaşmasının planlandığı öğrenilmiştir. Gemi projesinin sahibi ve yöneticisi Dr. Görlitz, 'Sailing for Peace and International Understanding' sloganıyla yola çıkmış olup, 20 yıldır bu konuda çalışmaktadır. ABORA-IV adlı geminin yapılacak kontrolleri takiben yarın öğleden sonra Kalamış Marina’ya varmasının beklendiği öğrenilmiştir" ifadelerine yer verilmişti.

Abora IV nedir?

Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz'in yönetimindeki ekibin Mısır Medeniyetinin İzinde: Karadeniz'den Akdeniz" deneysel arkeoloji projesi için replikasını ürettiği gemi 14 metre uzunluğunda. Sadece papirüs adı verilen özel kamıştan yapılan gemide iki adet 62 ve 40 metrekarelik keten yelken ve bir de ağaçtan yapılmış tahta direk bulunuyor.

Antik yelkenli iki kilometre ip kullanılarak 12 ton sazın birleştirilmesi ile oluşturuldu. Ancak günümüz Mısır'ındaki sazlıklar artık antik çağdaki kadar uzamadığı için, Bolivya'da Titikaka Gölü'nden yetişen totora sazları kullanılmak zorunda kalındı. 

Barış ve Uluslararası Anlayışa Yelken Açmak “Sailing for Peace and International Understanding” sloganıyla yola çıkan gemide yedi ayrı ülkeden 12 mürettebat bulunuyor.

arkeolojikhaber.com