Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Denisovan: Altay İnsanı

Denisova insanı nedir? Homo Altaiensis nedir? Altay İnsanı nedir? Denisovan nedir?

 

Denisova insanı; (Denisovan, Homo Altaiensis, Altay İnsanı) Paleolitik çağda Altay Dağları ve Güney Sibirya'da yaşadığı saptanan insansı bir tür. Denisova insanlarının, yaklaşık 40.000 yıl önce Üst Paleolitik zamanda Altay Dağları ve Güney Sibirya'da yaşandığı biliniyor ama ne zaman ortaya çıktıklarına dair veriler yetersiz.

Rusya'nın Sibirya bölgesinin Altay dağları kesiminde Denisova mağarası olarak bilinen Stratum 11’de mağarasında  1984 yılında gerçekleşen arkeolojik kazılarda keşfedilen fosil kalıntılarında göre Homo Altaiensis, Neanderthal (Homo neanderthalensis) gibi İnsan'a (Homo Sapiens) yakın özelliklere sahiptir. Denisovanların, Neanderthal İnsanı ve Homo Sapiens ile cinsel ilişki kurarak melez türler ortaya çıkardıkları da DNA verileri ile ispatlanmıştır.

Denisova insanı hakkında bilgiler hâlen çok azdır. Çünkü onlara ait tüm bilgiler Denisova Mağarası'nda bulunmuş bir serçe parmağı parçası ile iki arka azı dişini içeren üç küçük fosil parçasından ibaretti.

1984 yılındaki kazılarda bulunan serçe parmağı parçasının ilk kez 2008 yılı Mart ayında onlara ait olduğu fark edilmişti.  Leipzig'deki Evrimsel Antropoloji için olan Max-Planck Enstitüsü'nden (Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie) Johannes Krause ve Svante Pääbo, parmak kemiğinden aldıkları mitokondrilerden (mtDNA) DNA'yı DNA dizilerinde onları keşfettiler. Genetikçiler, önce Neandertallere ait olduklarını düşündükleri fosillerdeki DNA'ları sıralarken tesadüfen Denisova insanı'nı keşfetmişti.

Aynı yıl 2010 yılı Aralık ayında ve  2015 yılı Kasım ayında da dişlerin bu türe ait olduğu kesinleşti. Genetik araştırmalar, Denisovanların, Neandertallerden 470.000 ila 190.000 yıl önce ayrılmış olabileceğini tahmin ettiriyor...