Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Diasia

Diasia nedir?

 

Diasia: Attika'nın Zeus Meilikhios'a adanmış en eski bayramlarından biri.

Diasia, Homerik ve Arkaiak dönemlerde çok önemliydi ancak bu bayram, Dionysios kültünün giderek önem kazanması ve ünlü Anthesteria bayramları ile bu bayramın tarihlerinin çok yakm olması nedeniyle klasik dönemde eski önemini yitirmiştir. Bayram tüm bölge halkının katılımı ile Anthesterion ayının 23'ünde (14 Mart) kutlanıyordu. Çiftçiler bu bayramı kışın bitişi olarak kabul ediyorlardı.

Törenler açısından hem bir halk bayramı, hem de özel bir bayram niteliğine sahipti. Tanrıya yapılan sunular gizemli ve khitonierı bir özelliğe sahip olup, güneşin batışından sonra gece yapılıyordu.

Törenler, resmi ve özel olmak üzere iki bölümden oluşuyordu. Halk bayramı, geleneksel kurban törenlerine Patrioi Thysiai'a dayanıyordu. Kent adına kral arkhon tannya bir kurban sunuyor ve sunuyu, dinsel tören izliyordu.

Thukydides'e göre, tören kentin dışında yapılıyor ve törene katılanlar kutsal küçükbaş hayvan hiereia değil, aksine ülkenin kasaplık küçükbaş thymata  hayvanlarından, koyun ve özellikle de marya sunuyorlardı.

Bu kültte domuz da kurban hayvanları arasında yer alıyordu. Bunun yanı sıra her aile reisi de, zenginlik derecesine göre, marya ya da domuz sunuyordu.

Ancak maddi durumu iyi olmayanlar, hayvan şeklinde yapılmış kurabiyeler sunuyorlardı.

Ksenophon'a göre, kurbanların tümü tanrı için yakılıyor ve törene katılanlar bu sunudan yiyemiyorlardı.

Şarap Maimakteria Bayramı'nda olduğu gibi, bu bayramda da yasaktı.