Dikenli dinozor Bajadasaurus pronuspinax'in boynu müzede sergileniyor
Arjantin’in güneyindeki Patagonya bölgesinde, boynu ve omurgası boyunca savunma dikenleri bulunan otçul bir dinozor türünün fosilleri keşfedildi. Keşfedilen fosiller doğrultusunda yeniden ‘inşa edilen’ dinozorun replikası Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Bilim Kültürü Merkezi’nde sergilenmeye başladı.
AFP’nin haberine göre 140 milyon yıl önce yaşadığı belirtilen dinozor türüne ‘Bajadasaurus pronuspinax’ adı verildi. Söz konusu bölge dinozor fosilleri açısından hayli zengin. Dünyada yaşamış en büyük etoburu ‘Giganotosaurus Carolinii‘ye ait kalıntılar da 1993’te söz konusu bölgede bulunmuştu.
Sırtında sıralı dikenler bulunan140 milyon yıllık otçul dinozor Bajadasaurus pronuspinax, Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre dikraeosauridae dinozor familyasının yeni bir türü.
Araştırmayı gerçekleştiren biliminsanlarından Pablo Gallina,dinozorun sırtında ve boynunda bulunan dikenlerin uzunluğu, inceliği ve sivriliği için “Muhtemel avcıları caydırmaya yaradığına inanıyoruz” dedi.
Keşfedilen fosiller doğrultusunda yeniden ‘inşa edilen’ dinozorun replikası Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Bilim Kültürü Merkezi’nde sergilenmeye başladı.
Dikenlerin boynuz gibi katı bir tabaka veya deriyle kaplı olduğu tahmin ediliyor.
Bajadasauruslar, dörtlü ayaklıydı ve Trias döneminin sonlarından (yaklaşık 230 milyon yıl önce) Kretase döneminin (70 milyon yıl önce) sonuna kadar yaşayan daha geniş Sauropod ailesinin bir parçasıydı.
Amargasaurus cazaui, Bajadasaurus’tan yaklaşık 15 milyon yıl sonra Güney Amerika kıtasında yaşadı ve her iki tür de Neuquen eyaletinde Buenos Aires’in 1.800 kilometre güneyinde bulundu.