Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Diomedes

Diomedes kimdir?

 

Diomedes: 

1. Bir Trakya kralı.

Ülkesine gelen yabancıları atlarına yem olarak verirmiş. Herakles, Diomedes'i kendi atlarına yedirerek bu vahşi töreye son vermiş.

2. Tydeus'la Deipyle'nin oğlu, Troya önünde savaşan Argos'lu yiğitlerin en yamanı.

Diomedes'e verilen sıfatlar hep savaşta üstünlük gösterir niteliktedir. Babası gibi ünlü, güçlü bir at sürücüsü olmaya özenir Diomedes. Diomedes'e bütün bir bölüm ayrılmıştır Ilyada'da, orada tanrıça Athena ona destek olup, her türlü yiğitle, giderek tanrılarla bile boy ölçüşmeye kışkırtır onu. İki benzetmeyle Diomedes'in atılganlığı dile getirilir.

Tıpkı bir aslan gibi kudurmuştu

işte dev yapılı Diomedes, Troyahlara saldırınca.

Eriyen karlarla beslenip taşan bir ırmak gibi

köpürüyordu Diomedes ovada.

Zeus'un yağmuru yağınca sağanak sağanak, 

birdenbire kabarır, taşar o ırmak,

akar hızla, yıkar sınırlarını,

tutamaz onu üst üste yığılı toprak,

bol çiçekli bahçelerin duvarları tutamaz onu,

gelir, yok eder insanların el emeğini.

Troya'lıların sıraları Tydeus oğlunun elinde oluyordu

iste böyle darmadağın,

çok kalabalıktılar, ama dayanamıyorlardı.

Diomedes, Lykia'lı yiğit Pandaros tarafından yaralanınca büsbütün kudurur, art arda altı Troya'lı öldürür, iki esir aldıktan sonra Pandaros'u da tepeler, Aineias'ı, iki insanın kaldıramayacağı kadar ağır bir taşla yaralar, o sırada oğlunun yardımına koşan Aphrodite ile çarpışır. Aphrodite ile yetinmez, Ares'i de yaralar Diomedes.

Destan boyunca savaşta da, karada da ön planda görürüz Diomedes'i. Odysseus'la birlikte gece keşfe çıkar, Troya'lı gözcü Dolon'u öldürürler, öldürmeden önce de birçok sırlar alırlar ağzından. Sonra Trakya'lıların kampından geçerken, korkunç bir katliam yaparlar, önderleri Rhesos'u öldürüp, atlarını alıp götürürler. Diomedes, taşkın canlı da olsa, yasa, töre bilmez bir yiğit değildir. Glaukos'la çarpışmaktan vazgeçmekle konukluk kurallarına saygısını belirtir.

llyada'dan sonraki destanlarda Odysseus'la birlikte Lemnos'a gidip Philokte'tes'i aradıkları anlatılır. Troya savaşı bitip de Argos'a dönünce kendisini aldatan karısı Aigialeia'nın kurduğu tuzaktan zor kurtulmuş. Bu ceza ona yaraladığı Aphrodite'den gelmeymiş.

Diomedes "Thebai'ye Karşı Yediler" destanında da rol oynar. Babası Tydeus Adrastos'un damadı olmak bakımından bu seferde ön planda savaşmış ve büyük bir ün kazanmıştı.

At adam Kheiron tarafından yetiştirilen Diomedes de dedesi Adrastos'tan Argos tahtını miras aldıktan sonra, babasının öcünü almak üzere Epigon'lar seferine katılır. Diomedes gücü kuvveti ve gözüpekligiyle Yunan efsanesinde Herakles'ten hemen sonra gelen üstün bir yiğit sayılır.