DNA analizlerine göre Stonehenge'i Anadolu göçmenleri inşa etti
İngiltere'nin başkenti Londra'ya 130 kilometre mesafedeki dünyanın turistik ve arkeolojik bakımdan en popüler anıtları arasında yer alan Stonehenge anıtının, binlerce yıl önce, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulu olduğu Anadolu topraklarından adaya giden göçmenlerce yapıldığı tespit edildi
Nature Ecology & Evolution (Doğa Ekolojisi ve Evrim) dergisinde 25 Nisan tarihinde Selina Brace, Yoan Diekmann, Thomas J. Booth, Lucy van Dorp, Zuzana Faltyskova, Nadin Rohland, Swapan Mallick, Iñigo Olalde, Matthew Ferry, Megan Michel, Jonas Oppenheimer, Nasreen Broomandkhoshbacht, Kristin Stewardson, Rui Martiniano, Susan Walsh, Manfred Kayser, Sophy Charlton, Garrett Hellenthal, Ian Armit, Rick Schulting, Oliver E. Craig, Alison Sheridan, Mike Parker Pearson, Chris Stringer, David Reich, Mark G. Thomas ve Ian Barnes imzaları ile yayınlanan Antik genomlar Erken Neolitik Britanya'da populasyonun yerini gösteriyor (Ancient genomes indicate population replacement in Early Neolithic Britain) başlıklı makaleye göre; İngiltere'nin en popüler arkeolojik anıtlarından Stonehenge, Anadolu'dan göç edenler tarafından inşa edilmiş.
BBC'nin Doğa Ekolojisi ve Evrim adlı makaleye dayanan haberine göre, araştırmacılar İngiltere'de Neolitik dönem insan kalıntılarından elde edilen DNA'ları, o dönem Avrupa'da yaşayan insanlardan elde edilebilen DNA'larla karşılaştırdı.
DNA araştırmaları, İngiltere'deki Neolitik dönem topluluklarının Anadolu'dan göç ettiğini işaret ediyor.
M.Ö. 6000'de Anadolu'da başlayan büyük göç dalgası sırasında bir grup, Tuna Nehri'ni izleyip Orta Avrupa'ya yönelirken, bir grup da Akdeniz boyunca ilerleyip bugün İspanya ve Portekiz'in bulunduğu İberya'ya ulaştı.
O dönem avcılık ve toplayıcılık yapan göçebe grupların yaşadığı Avrupa'ya tarımı getiren Anadolulular, yaklaşık M.Ö. 4000'de İberya'dan İngiltere'ye geçti. Her ne kadar o dönem İngiltere'de avcı ve toplayıcı topluluklar yaşasa da iki grup birbirine karışmadı ve zamanla Anadolu kökenli çiftçiler bu insanların yerini aldı.
Ayrıca İngiltere'deki avcı ve toplayıcı toplulukların esmer ve mavi gözlü, çiftçilerin daha açık tenli, kahverengi gözlü, siyah veya koyu kahverengi saçlı olduğu tespit edildi.
Neolitik dönem göçmenleri tarımla birlikte megalitik yapıları da götürdüler
Neolitik dönem göçmenleri, tarımın yanı sıra megalit olarak bilinen büyük taşlarla anıt yapma geleneğini de İngiltere'ye getirdi. M.Ö. 3000'de yapılan ve Londra'nın 130 kilometre batısında yer alan Stonehenge'in de bu geleneğin parçası olduğu kaydedildi.
Stonehenge'in tam olarak ne için yapıldığı bilinmese de anıt, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendiriliyor. Turistlerin büyük ilgi gösterdiği anıtı, geçen yıl bir milyon 555 bin kişi ziyaret etti.
Hasan Esen- AA